Annons

Folkhälsomyndigheten vill begränsa folkmassor

Folkhälsomyndigheten vill införa mötesrestriktioner i Sverige så snart som möjligt.
Det kan bland annat handla om att begränsa sammankomster till 500 personer, uppger myndighetens generaldirektör Johan Carlson till TV4 Nyheterna.
Statsminister Stefan Löfven har bjudit in riksdagens partiledare för samtal under onsdagen.
Politik (TT) • Publicerad 11 mars 2020 • Uppdaterad 12 mars 2020
Statsminister Stefan Löfven besöker MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i Karlstad.
Statsminister Stefan Löfven besöker MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i Karlstad.Foto: Tommy Pedersen / TT

Statsministern höll på tisdagskvällen en presskonferens och talade om det tuffa läget i landet. Tidigare under dagen höjde Folkhälsomyndigheten risken för smittspridning av coronaviruset till "mycket hög".

– Vi måste vara förberedda på att detta kommer vara med oss länge, sade Löfven på presskonferensen.

Annons

Regeringen har förberett för att snabbt kunna begränsa allmänna sammankomster, vilket statsministern uppgav tidigare på tisdagen och socialminister Lena Hallengren (S) senare upprepade på en presskonferens.

– Så fort Folkhälsomyndigheten begär det kommer vi att agera, sade Hallengren.

Under tisdagskvällen gick Folkhälsomyndigheten ut med att mötesrestriktioner bör införas så snart som möjligt.

– Vi tittar på vilka möjligheter som finns, både de legala möjligheterna och särskilda förutsättningarna som finns i olika delar av landet för att hitta en lösning och ambitionen är att regeringen tar beslut om det så fort som möjligt, förhoppningsvis i morgon, möjligtvis någon dag senare, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TV4 Nyheterna.

Bland annat kan det handla om att begränsa gruppstorlekar till 500 personer, vilket flera länder redan har gjort, för att förhindra att coronaviruset sprids.

Stefan Löfven besökte på tisdagen också Karlstad där han skakade hand med många.

TT: Du tycker inte att man borde avstå från handslag?

– Folkhälsomyndigheten säger att om man är smittad, om man är sjuk, då ska man akta sig för det, men om man inte är det då går det bra. Däremot ska man vara noga med att tvätta händerna. Det tycker jag är ett gott råd till befolkningen, sade Löfven.

Nu införs ett tillfälligt nationellt stopp för alla planerade nykterhetskontroller som genomförs av polisen, rapporterar P4 Värmland. Anledningen är rädsla för spridning av coronaviruset.

Tidigare i veckan stoppades kontrollerna i polisregion Bergslagen, efter beslut av polisens skyddsorganisation.

Stoppet gäller bara rutinkontroller som planerats i förväg. Kontroller av personer som misstänks vara påverkade berörs inte.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons