Annons
Nyheter

Folkligt motstånd stoppar fängelse i Svedala

Samhälle • Publicerad 3 juli 2019
Fängelset i Svedala var föremål för folkomröstning i juni. En stor majoritet sade nej. Arkivbild.
Fängelset i Svedala var föremål för folkomröstning i juni. En stor majoritet sade nej. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminalvården backar – det blir inget av med planerna på ett fängelse i skånska Svedala, skriver Sydsvenskan.

Det folkliga motståndet är en viktig anledning till beslutet, enligt myndigheten.

Annons

"Tyvärr har Svedala kommun inte tillgång till egen mark vilket skapat en del praktiska utmaningar och en ganska stark opinion mot en etablering. Mycket av den oro som väckts har varit baserad på känslor snarare än fakta vilket vi måste ta lärdom av i den fortsatta processen”, skriver Björn Myrberg, myndighetens ekonomi- och fastighetsdirektör, i ett pressmeddelande.

I samband med EU-valet genomfördes en folkomröstning i Svedala där invånarna fick tycka till om det planerade fängelsebygget. Knappt 3 000 personer sade ja, fler än 7 000 nej. Motståndare till fängelset samlade förra året in 2 300 namnunderskrifter för folkomröstningen.

Mats Bentmar, ordförande i det fängelsekritiska partiet Älska Svedala är nöjd med beslutet.

– Det är helt underbart. Beskedet för mig innebär att Kriminalvården har gjort det som Svedala kommuns ledning skulle gjort för länge sedan, redan när folkomröstningsresultatet var klart, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons