Annons
Nyheter

Folktandvården: Vi hinner inte med alla barn

Vård • Publicerad 2 maj 2023
Folktandvården i var tredje region uppger att man inte hinner med alla barn. Arkivbild.
Folktandvården i var tredje region uppger att man inte hinner med alla barn. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Folktandvården i var tredje region uppger att man inte hinner med tandvård barn, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Sveriges folktandvårdsförening säger att det är på grund av personalbrist.

Annons

– Om vi tappar riskbarn nu så finns de ju med under många, många år framåt med stora tandvårdsbehov, säger ordförande Gunilla Swanholm.

Folktandvården har huvudansvaret för tandvården för barn och unga upp till 23 år och sköter mer än 80 procent av barntandvården i dag, rapporterar Ekot.

En del regioner har avtal med privat mottagningar men Sveriges folktandvårdsförening vill att fler privattandläkare ska engagera sig.

– Det som behövs är att man ändrar ersättningssystemet för barn- och ungdomstandvård, så att den utgår från vårdens faktiska kostnader, säger Lars Olsson på medlemsorganisationen Privattandläkarna.

Enligt nuvarande system betalas en fast ersättning ut för varje barn oavsett vårdbehov.

Regeringen sade i förra veckan att man vill ändra hur tandvårdsersättningen fördelas utan att gå in på hur det skulle påverka barntandvården.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons