Annons

Föräldrar kräver 16 miljoner efter björnattack

Brunbjörnen grävde sig under ett stängsel i Orsa rovdjurspark och attackerade och dödade en 18-årig djurvårdare. Den unge mannens familj kräver nu skadestånd på 16 miljoner kronor.
Brott • Publicerad 10 mars 2020
Brunbjörnen grävde sig under ett stängsel i Orsa rovdjurspark och attackerade och dödade en 18-årig djurvårdare. I dag inleddes rättegången mot två parkchefer som åtalats för arbetsmiljöbrott.
Brunbjörnen grävde sig under ett stängsel i Orsa rovdjurspark och attackerade och dödade en 18-årig djurvårdare. I dag inleddes rättegången mot två parkchefer som åtalats för arbetsmiljöbrott.Foto: Ulf Palm/TT

– Nu är du försiktig. Det var det sista jag sa till honom. Och det var han säkert men det hjälper inte i dag, säger 18-åringens pappa till TV4 när han får frågan om vad han sade till sonen, när de sågs för sista gången fyra dagar före den dödliga björnattacken.

På tisdagen inleddes rättegångsförhandlingarna om den björnattack i Orsa rovdjurspark där den 18-årige djurvårdaren miste livet. Mora tingsrätt ska avgöra om två tidigare chefer brustit i säkerhets- och arbetsmiljöarbetet och därigenom orsakat den unge mannens död.

Annons

Under den första förhandlingsdagen framförde den 18-årige djurvårdarens familj sitt skadeståndsyrkande via sitt målsägandebiträde Erik Elgán Maschmann, rapporterar P4 Dalarna. Skadeståndskravet är ovanligt högt, men det är det av en anledning.

– Familjen anser att det gäller att bryta ny mark, att få en förändring i hur det svenska rättssystemet har sett på den här typen av brott sedan tidigare, så att sådana här oerhört tragiska händelser aldrig händer igen, säger Erik Elgán Maschmann till P4 Dalarna.

Björnar kom in

Under många års tid hade Orsa rovdjurspark arrangerat det man kallade Camp care – en aktivitet där besökare fick möjlighet att prova på arbetet som djurskötare. Den 4 augusti 2017 skulle en 18-årig djurskötare hålla i aktiviteten för en besökande familj med två barn. Tillsammans skulle de städa ett stort hägn som var tomt – björnarna hade flyttats till ett annat, mindre hägn.

Men plötsligt kom ändå två björnar in i hägnet där familjen och djurskötaren befann sig. Pappan har i vittnesförhören berättat hur han såg hur en av dem sprang mot djurskötaren, och hur han hörde 18-åringen skrika.

Den nederländska familjen lyckades ta sig över ett elstängsel och skadades lindrigt. Den 18-årige djurskötaren skadades dock så svårt av björnen att han avled.

Polisen ringde

För TV4 berättar 18-åringens mamma att en chef på djurparken ringde och berättade att sonen attackerats av en björn och blivit allvarligt skadad. Några timmar senare ringde polisen.

– Och då får vi reda på att han har avlidit, säger mamman och berättar att hon tänkte att det inte kunde vara sant.

Mamman hoppas att rättsprocessen framför allt ska leda till att något liknande inte händer igen.

– Det kan inte vara så här. Man måste vara trygg på sitt jobb, säger hon i intervjun med TV4.

Besöka hägnet

Utredningen har visat att det inte var första gången björnarna i parken grävt sig under stängsel. Efter händelsen inleddes en utredning om arbetsmiljöbrott och i november förra året åtalades en tidigare vd för Grönklittsgruppen AB, som äger parken, samt en annan tidigare chef.

Annons

Brottsrubriceringarna är arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott, samt framkallande av fara för annan. Båda förnekar brott.

Förhandlingen i tingsrätten är planerad att pågå i 15 dagar. Förutom förhör med de åtalade och vittnen ska rätten också besöka hägnet där brunbjörnen dödade den 18-årige djurvårdaren. Sista förhandlingsdag är planerad till den 10 juni.

Beatrice Nordensson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons