Annons

Föreslår utrensning i rysk friidrott

Sparka ordföranden och alla landslagstränare i rysk friidrott.
Det föreslår Rysslands antidopningschef, i hopp om att ryska friidrottare ska få vara med i OS i Tokyo nästa år.
Friidrott • Publicerad 13 maj 2019
Rusadachefen Jurij Ganus föreslår tuffa förändringar i rysk friidrott för att ryssar ska få tävla i OS. Arkivbild.
Rusadachefen Jurij Ganus föreslår tuffa förändringar i rysk friidrott för att ryssar ska få tävla i OS. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryska friidrottare har varit avstängda från internationellt tävlande sedan den stora dopningsskandalen briserade 2015. Endast de som kan bevisa att de tränar i en dopningsfri miljö har fått tillåtelse att tävla utanför Ryssland.

I höstas beslutade antidopningsorganisationen Wada att häva avstängningen mot Rysslands antidopningsorganisation Rusada. Men det internationella friidrottsförbundet IAAF har fortfarande inte släppt på sin avstängning.

Annons

I juni ska man ta ett nytt beslut. Men chefen för Rusada, Jurij Ganus, tror inte att IAAF häver avstängningen om inte krafttag tas inom rysk friidrott. I ett brev till ordföranden i Rysslands olympiska kommitté, Stanislav Pozdnjakov, som Reuters tagit del av, föreslår Ganus bland annat att alla i ledande ställning i friidrottsförbundet, inklusive ordföranden Dimitrij Sjljachtin, får lämna sina uppdrag tillsammans med alla landslagstränare.

"Med tanke på att det är väldigt lite tid till OS i Tokyo 2020, och att det är mycket som ska koordineras med IAAF i arbetet med att förändra friidrottsförbundet, behövs ett snabbt beslut", skriver Jurij Ganus.

Ganus vill också att det skapas en internationell arbetsgrupp med ryssar och med utländska experter som kan hjälpa det ryska friidrottsförbundet tillbaka in i IAAF.

"Vi måste sluta att vilseleda inte bara alla andra utan framför allt oss själva", skriver Ganus.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons