Annons
Nyheter

Möjligheten att söka företagsstöd försenas

Regeringens förlängning av korttidsstödet till företag träder i kraft den 15 februari. Men Tillväxtverket kommer inte att kunna behandla nya ansökningar förrän upp till två månader efter det datumet.
Ekonomi • Publicerad 10 december 2020
Stöden till företagen dröjer till våren. Tillväxtverkets nya generaldirektör Gunilla Nordlöf.
Stöden till företagen dröjer till våren. Tillväxtverkets nya generaldirektör Gunilla Nordlöf.Foto: Claudio Bresciani / TT

Anledningen till fördröjningen är de nya kraven i stöden, enligt Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

– Vi kommer att behöva tid för att utveckla system och utbilda handläggare, säger hon till TT.

Annons

Det förlängda korttidsstödet innebär att stöd kan beviljas till och med den 30 juni 2021 från den 1 december i år. Men den nya förordningen träder i kraft först den 15 februari. Först 5-8 veckor därefter kan företagen söka stödet, som betalas ut månadsvis i efterskott, enligt Tillväxtverket.

Nya krav

Eftersom förlängningen av stödet kommer med nya krav, måste alla företag söka stödet på nytt. De nya kraven är bland annat att uppgifter som styrker allvarliga ekonomiska svårigheter ska bifogas ansökan.

Tillväxtverket påpekar att det kommer att öka företagens administrativa börda och att verkets handläggningstider kan påverkas.

– Företagen kommer att behöva lämna flera uppgifter vid ansökan och vi behöver också kontrollera fler uppgifter då förstås och utveckla våra processer. Det kräver viss systemutveckling när mer data ska hanteras, säger Gunilla Nordlöf.

Ännu krångligare

En invändning från företagen har redan tidigare varit att stöden är krångliga att söka. Nu riskerar det att bli ännu krångligare.

– Det blir tydligare vad som ska bifogas ansökan, och vi arbetar för att göra en så enkel ansökan som möjligt också i den här nya versionen av systemet. Och inte minst informera företagen på ett så bra sätt som möjligt för att man ska förstå vad som faktiskt gäller, säger Nordlöf.

Allvarliga konsekvenser

Günther Mårder, vd för Företagarna reagerar starkt på att företagarna tvingas vänta så länge på stöd för att överleva på grund av politiska beslut som fattats.

– Det måste prioriteras högre. Och här är det uppenbart att man inte har ett maskineri för att klara av det. Hela Myndighetssverige måste kraftsamla för att klara av de skador som näringslivet får lida, för det blir i förlängningen samhällets skador, säger han.

Får inte företagen stöd i tid, ökar risken för uppsägningar, enligt Günther Mårder. Han anser att regering och myndigheter bör ha en annan strategi.

– Man bör vara mer generös i det initiala skedet när det gäller att godkänna ansökningar och sen fördröja det stora arbetet med tillsynen och kontrollerna i efterhand. Man måste känna en trygghet med att svenskar med svenska personnummer inte kommer att kunna försvinna, utan man kan utkräva ansvar för dem som eventuellt utnyttjar situationen, säger Mårder.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons