Annons
Nyheter

Återstart av a-kassornas system dröjer

Återstarten av Sveriges a-kassors system efter förra veckans misstänkta it-attack dröjer.
Brott • Publicerad 6 december 2022
Återstarten av Sveriges a-kassors system dröjer. Arkivbild.
Återstarten av Sveriges a-kassors system dröjer. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, går arbetet framåt enligt plan. Nu pågår en noggrann säkerhetskontroll innan systemen återigen kan startas.

– Det jobbiga är att det in i det sista är väldigt svårt att säga någon exakt tidpunkt. Vårt mål och förhoppning är att det ska gå att öppna någon gång under dagen, men det går inte att chansa. Säkerhetskontrollen måste slutföras och nu ser det ut som att man kommer att kunna göra den under dagen, sade Tomas Eriksson tidigare under dagen.

Annons

Men vid 22-tiden på tisdagen kom beskedet att det inte blir klart under kvällen.

"Vi har ytterligare några verifieringar att genomföra. Det innebär att vi inte kan öppna systemen i kväll", skriver Tomas Eriksson i ett sms till TT.

A-kassornas system stängdes förra fredagen sedan man upptäckt en cybersäkerhetsrelaterad incident hos en av de totalt 24 anslutna a-kassorna. Vilken a-kassa det rör vill man inte uttala sig om.

– Oavsett vad som kan öppnas publikt så kommer vi ha en utbetalning på fredag. Den kan åtminstone innehålla de som hann lämna in sina rapporter förra veckan, säger Tomas Eriksson.

I nästa vecka är det en extrainsatt utbetalning på tisdag för dem som inte kunnat lämna in sina rapporter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons