Annons

Förlängd skolplikt för nyanlända

Utbildning • Publicerad 3 mars 2020
Det ska utredas om nyanlända barn och ungdomar får längre skolplikt och kortare sommarlov. Arkivbild.
Det ska utredas om nyanlända barn och ungdomar får längre skolplikt och kortare sommarlov. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Förlängd skolplikt och kortare sommarlov väntar nyanlända barn och tonåringar enligt nya utredningsdirektiv från regeringen och samarbetspartierna, rapporterar Dagens Nyheter.

Bakgrunden är behovet för nyanlända unga att tillbringa mer tid i grundskolan för att bli behöriga till gymnasieskolan. Många kommer från länder utan välfungerande skolsystem, påpekar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Utredningen ska ta ställning till om nyanlända i mellanstadieåldern får förlängd skolplikt till 18 års ålder och till 20 år för de som kommer i tonåren. Hur mycket dagens tio veckor långa sommarlov förkortas återstår också att se. Utredaren levererar svaren om två år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons