Annons

Förre spanske S-ledaren avliden

Spanien • Publicerad 10 maj 2019
Spaniens tidigare oppositionsledare Alfredo Pérez Rubalcaba har avlidit vid 67 års ålder.
Spaniens tidigare oppositionsledare Alfredo Pérez Rubalcaba har avlidit vid 67 års ålder.Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP/TT

Spaniens tidigare oppositionsledare Alfredo Pérez Rubalcaba har avlidit vid 67 års ålder. Han drabbades av ett slaganfall i onsdags och avled på sjukhus på fredagen, meddelar hans familj och partikollegor i socialdemokratiska PSOE.

Rubalcaba ledde PSOE före den nuvarande premiärministern Pedro Sánchez och har varit en framstående politiker i Spanien under mer än tre decennier, inte minst på en rad olika ministerposter i socialdemokratiska regeringar.

Annons

Som inrikesminister (2006–2011) hade han högsta ansvar för ett större nedslag mot, och hemliga förhandlingar med, den baskiska separatistgruppen ETA. Kort efter att Rubalcaba lämnat ministerposten lade ETA ned sina vapen.

Alfredo Pérez Rubalcaba lämnade partiledarposten i PSOE efter EU-valet 2014 och återgick till sin tjänst som kemiprofessor vid ett universitet i Madrid.

Den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet, PES, framför sina kondoleanser och beskriver Rubalcaba som "en man som lät sin briljanta intelligens tjäna sitt land".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons