Annons
Nyheter

Börsen backade för andra dagen i rad

Stockholmsbörsen backade för andra dagen i rad, om än i mindre grad än i tisdags. Breda OMXS-index stängde minus 0,1 procent.
Bland ledande Europabörser var onsdagens handel spretig.
Börs • Publicerad 8 mars 2023
Clas Ohlsons aktie rusade efter kvartalsrapport. Arkivbild.
Clas Ohlsons aktie rusade efter kvartalsrapport. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Börshumöret fick sig en törn i tisdags, sedan USA:s centralbankschef Jerome Powell förklarat att det kan krävas oväntat stora räntehöjningar och en längre period än planerat med högre ränteläge för att få bukt med inflationen. Powell lade an samma ton i uttalanden dagen efter.

Majoriteten av aktierna på tungviktarlistan OMXS30 stängde på plus. Skogsbolaget SCA var i topp med en uppgång på 1,8 procent, tätt följt av telekombolaget Tele2 och gruvjätten Boliden – båda upp 1,7 procent.

Annons

I andra änden märks bland annat fastighetsbolaget SBB och medicinteknikbolaget Getinge, ned 1,6 respektive 1,3 procent.

Prylkedjan Clas Ohlson rusade uppåt 16,7 procent efter en kvartalsrapport som visade att rörelsevinsten rensat för engångsposter – bland annat från den viktiga julhandeln – hamnade över analytikernas förväntningar.

Lastbilstillverkaren Traton, som äger Södertäljebaserade Scania, fick inledningsvis ett rapportlyft, men backade i slutänden med 0,3 procent.

Bland ledande Europabörser var det blandat. DAX-index i Frankfurt ökade 0,6 procent, FTSE100-index i London steg 0,2 procent och CAC40-index i Paris sjönk 0,1 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons