Annons
Nyheter

Forskare: Chans att ändra ödet för inlandsis

Det finns fortfarande möjligheter att bromsa takten med vilken det östantarktiska istäcket smälter, enligt ny forskning.
Men det gäller endast om vi inte höjer temperaturen mer än två grader.
Klimat • Publicerad 10 augusti 2022
Forskare vid kanten av Mawson glaciären vid Östantarktis.
Forskare vid kanten av Mawson glaciären vid Östantarktis.Foto: Richard Jones

Världens största inlandsis, det östantarktiska istäcket ESAI, smälter och kommer att stå för en omfattande höjning av havsytan om det fortsätter i nuvarande takt. Men om vi lyckas begränsa den globala temperaturhöjningen och hålla uppvärmningen till lägre än två grader över de förindustriella nivåerna så kan det gå bättre.

Det är slutsatserna i en internationell studie som publiceras i tidskriften Nature.

"Sovande jätte"

Annons

Forskarna har analyserat hur inlandsisen ESAI historiskt har påverkats av varma perioder och gjort datasimuleringar för hur olika temperaturhöjningar kan påverka smälthastigheten.

Deras budskap är att om vi håller oss till nivåer som finns i Parisavtalet, när den globala temperaturen höjs med max två grader, så kan vi begränsa mängden is som smälter.

"Huvudbudskapet är att ödet för det östantarktiska istäcket ligger i våra händer. Isen är den största på planeten, innehållande is som om den smälter motsvarar 52 meters höjning av havsnivån. Det är av största vikt att vi inte väcker den här sovande jätten", säger studiens huvudförfattare Chris Stokes professor vid Durham University, Storbritannien i en presskommentar.

Klimatmålen

Det har i tidigare studier visats att den östantarktiska isen påverkas av den globala uppvärmningen. Enligt forskarnas modeller kommer den att smälta så pass att havsytan efter år 2100 höjs med flera meter kommande århundraden.

Men om vi når de högre klimatmålen från Parisavtalet som antogs av FN 2015, att inte höja temperaturen med mer än två grader jämfört med temperaturen som rådde före industrialiseringen, kommer den smältande isen bara leda till en halv meters höjning av havsnivån fram till år 2500.

Enligt den senaste klimatrapporten från FN:s klimatpanel IPCC har människan redan orsakat en temperaturhöjning på 1,1 grader sedan förindustriell tid.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift gällande forskarnas modeller om höjningen av havsytan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons