Annons
Nyheter

Forskare och lärare stöttar klimatstämning

Klimat • Publicerad 7 december 2022
Klimataktivisten Greta Thunberg under klimatdemonstrationen i Stockholm som den ungdomsledda organisationen Aurora genomförde med anledning av stämningsansökan mot staten för bristande klimatarbete.
Klimataktivisten Greta Thunberg under klimatdemonstrationen i Stockholm som den ungdomsledda organisationen Aurora genomförde med anledning av stämningsansökan mot staten för bristande klimatarbete.Foto: Christine Olsson/TT

Unga klimataktivister som stämmer svenska staten för bristande klimatpolitik får stöttning av 1 620 forskare och lärare i forskarvärlden.

"Sverige har satt mål för att minska sina utsläpp. Men de är helt otillräckliga: minskningstakten är för låg och målen tillåter samtidigt att åtgärder skjuts på framtiden", skriver de i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Annons

"Sverige vidtar inte de åtgärder som krävs för att skydda barns och ungdomars rättigheter enligt Europakonventionen till skydd för de mänskliga rättigheterna", skriver de vidare.

Det är klimatorganisationen Aurora som står bakom stämningen, med utgångspunkt att den svenska klimatpolitiken brister på ett sätt som strider mot Europakonventionen.

Stämningen, som i november lämnades in till Stockholms tingsrätt efter två års förberedelser, drivs av en grupptalan där 636 barn och ungdomar ingår.

– Om statens klimatåtgärder brister nu så hotar de våra mänskliga rättigheter i framtiden. Det är en juridisk skyldighet som staten rättsligt kan ställas till svars för. Därför stämmer vi dem, sade juriststudenten Ida Edling DN när stämningen skickades in.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons