Annons
Nyheter

Forskare ska undersöka hotet från tigermyggan

Kommer den fruktade tigermyggan att kunna etablera sig i Sverige? Det är en av de frågor som forskare från bland annat SMHI och Lunds Universitet ska undersöka.
Klimat • Publicerad 9 december 2020
Kan tigermyggan etablera sig i Sverige och därmed kunna sprida sjukdomar som zika, dengue och west nile-feber? Det ska nu forskare från bland annat SMHI försöka ta reda på. Arkivbild.
Kan tigermyggan etablera sig i Sverige och därmed kunna sprida sjukdomar som zika, dengue och west nile-feber? Det ska nu forskare från bland annat SMHI försöka ta reda på. Arkivbild.Foto: James Gathany/CDC/TT

I spåren av klimatförändringarna ändras förutsättningarna för spridning av olika sjukdomar. I ett nytt projekt om smittspridning i klimatförändringens spår ska forskare kombinera data från modeller för klimatförändring med data från modeller för smittspridning för att undersöka hur förändringar i klimatet påverkar förutsättningarna för olika typer av sjukdomar.

"Vi kommer att få ett väldigt stort datamaterial för analysen. Därför ska vi använda olika typer av artificiell intelligens för att hitta trender och mönster som kan vara svåra att hitta med andra metoder", säger Torben Königk, klimatforskare på SMHI Rossby Centre i ett pressmeddelande.

Annons

Forskarna ska speciellt titta på smittspridning via tigermyggan, fästingburen borrelia och säsongsmönster för covid-19.

De hoppas bland annat kunna svara på frågan om det kommer att finnas förutsättningar för den fruktade tigermyggan att etablera sig i Sverige och därmed kunna sprida sjukdomar som zika, dengue och west nile-feber.

Den ursprungligen subtropiska tigermyggan har börjat sprida sig över världen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons