Annons
Nyheter

Förslag om återinfört hyresstöd till företag

Regeringen vill återinföra den rabatt på hyran som företag i vissa utsatta branscher hade under tre månader i fjol.
Coronaviruset • Publicerad 15 januari 2021
Regeringen föreslår att hyresstödet till företag i vissa branscher återinförs. Arkivbild.
Regeringen föreslår att hyresstödet till företag i vissa branscher återinförs. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det tidigare stödet gällde april–juni 2020 för att minska pandemins effekter på företag i detaljhandeln, hotell- och restaurangbranschen samt en del andra kundnära branscher.

I det nya stödet ska hyresvärdar som sänker den fasta hyran under januari–mars i år få kompensation med 50 procent av den nedsatta summan, föreslår regeringen enligt ett pressmeddelande.

Annons

I övrigt följer hyresstödet den tidigare konstruktionen.

Svensk Handel välkomnar förslaget, men hoppas att regeringen sätter sig ned med de olika parterna och får till en överenskommelse.

– Förutsättningen för att våra medlemmar ska få ta del av stödet är att fastighetsägarna är med på noterna, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Förslaget bygger på en uppgörelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringen ska försöka sjösätta stödet så snart som möjligt, men eftersom det rör statsstöd måste EU-kommissionen först lämna sitt godkännande.

– Det är den elfte pandemimånaden. Fanns det reserver är de slut, säger Mats Hedenström.

– När det gäller EU:s regler kanske man behöver be om förlåtelse i stället för tillåtelse. Gör Sverige något fel får vi korrigera det efteråt. Ingen annan kommer att rädda svenska jobb.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons