Annons

Första åtalen i fuskhärva om studiemedel

Centrala studiestödsnämnden (CSN) tros ha lurats på tiotals miljoner kronor i en stor bedrägerihärva. Nu har flera stämningsansökningar lämnats in till Göteborgs tingsrätt, skriver GP.
Brott • Publicerad 11 maj 2019
Ett antagningsbesked från ett utländskt lärosäte kunde ge sexsiffriga belopp från CSN. Numera är reglerna strängare. Arkivbild.
Ett antagningsbesked från ett utländskt lärosäte kunde ge sexsiffriga belopp från CSN. Numera är reglerna strängare. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Bland andra åtalas tre unga män i Göteborg för att ha deltagit i bedrägerierna, dock utan att ha en central roll. De ska ha kontaktats av mellanhänder som erbjudit snabba pengar i utbyte mot personuppgifter. Huvudfigurerna i härvan, en handfull personer, har därefter använt id-uppgifterna för att söka studiemedel för dyra studier utomlands.

– Vi har exempel på personer som sökt och fått ut runt 200 000 kronor för en termin, säger kammaråklagare Håkan Larsson till .

Annons

Totalt har cirka 200 personer kartlagts i ärendet, varav omkring 15 personer ställs inför rätta. Flera av dem som lånade ut sina personuppgifter hade stora skulder och/eller missbruk att finansiera.

Bedrägerierna ska ha begåtts under åren 2014–2017. Sedan dess har regelverket stramats upp. Numera görs mindre engångsutbetalningar och rätten att få stora summor utbetalade i förväg har begränsats, förklarar CSN:s pressekreterare Klas Elfving.

– Regeringen ville stimulera fler svenska studenter att läsa på spetsutbildningar utomlands, som på Harvard. Därför öppnades möjligheten till större utbetalningar, för att kunna betala terminsavgifter och annat. Men efter det att regelverket stramades upp 2018 har antalet avslöjade brott minskat betydigt, säger han till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons