Annons

Coronasmittanupptäckt i flera regioner

Flera regioner bekräftade på måndagen sina första fall av coronasmitta. Totalt beräknas nu 260 personer vara smittade i landet.
Sverige har också ha fått sitt första inhemska fall sedan en person insjuknat utan kopplingar till smitta utomlands.
Coronaviruset • Publicerad 9 mars 2020
Region Halland och Region Sörmland har konstaterat sina första fall av det nya coronaviruset. Arkivbild.
Region Halland och Region Sörmland har konstaterat sina första fall av det nya coronaviruset. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Anders Wallensten under måndagens pressträff på Folkhälsomyndigheten efter att ytterligare tio personer bekräftats vara smittade av coronaviruset.
Anders Wallensten under måndagens pressträff på Folkhälsomyndigheten efter att ytterligare tio personer bekräftats vara smittade av coronaviruset.Foto: Pontus Lundahl/TT

Coronavirusets spridning fortsätter att öka i omfattning. Under måndagen rapporterades sammanlagt närmare 60 nya fall från sjukvårdsregionerna. Bland annat konstaterades de första fallen av virussjukdomen i Halland och Sörmland.

På måndagskvällen bekräftades fem smittade personer i Västerbotten och en kvinna i Norrbotten, också de regioner som dittills varit förskonade.

Annons

Från Region Stockholm rapporterades 32 nya fall, vilket innebär att sammanlagt 147 smittade finns i länet. Av Stockholmsfallen har 121 personer smittats i Italien eller varit i direktkontakt med personer som smittats i landet.

En patient på S:t Görans sjukhus i Stockholm har dessutom insjuknat utan att ha rest till något riskområde eller varit i kontakt med en smittad person.

Ska hållas hemma

Ytterligare en smittad person vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Personen befann sig först på Kungälvs sjukhus där sjukvårdspersonal nu ska hållas hemma, enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandregionen.

Totalt är därmed 260 personer smittade i Sverige.

I Värmland kopplas 19 av totalt 21 insjuknade till samma bussresa i norra Italien. Det senaste bekräftade fallet är en högstadielärare som var med på bussresan.

Folkhälsomyndigheten uppger att risken för fler fall från utlandet är fortsatt mycket hög.

– Inte minst nu när det finns andra ställen i Europa där det rapporteras om många fall som Tyskland och i viss mån Österrike, säger Anders Wallensten, Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog, vid en pressträff.

"Måttlig risk"

Nu betraktas även Tyrolen som ett riskområde – men risken för en allmän spridning i Sverige beräknas fortfarande vara måttlig, vilket är samma bedömning som tidigare.

Samtidigt lyfter Anders Wallensten individens ansvar.

– Det gäller att vara hemma om man är sjuk. För även om man själv har milda symtom är det inte säkert att andra får det och de som drabbas hårdast är äldre, säger han.

Annons

WHO-rådgivaren Johan Giesecke spår att vi kommer se en fortsatt stigning av antalet smittade i Sverige. Giesecke menar att man nu även börjar se smittspridning inom landets gränser snarare än enbart importerade fall.

Något som oroar.

– Denna utveckling måste vi hålla ögonen på, säger han.

Tusentals svenskar

Däremot tror Giesecke att toppen av importerade fall från Italien redan är nådd.

Landet är ett av de värst drabbat med över 9 100 smittade och drygt 460 dödsfall. Sedan förra veckan avråder utrikesdepartementet (UD) från alla icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland annat Lombardiet, Veneto och Toscana.

Mellan 10 000 och 15 000 svenska medborgare beräknas uppehålla sig i Italien. Enligt UD får svenskar i karantänsatta områden resa hem som planerat, förutsatt att de har hembiljett. Men departementet har ingen information om hur det blir för de svenskar som saknar biljett hem.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons