Annons

Första fartyget från Ukraina har nått sitt mål

Det första fartyget med spannmål från Ukraina har nått sin slutdestination. Det är det turkiskflaggade Polarnet som lagt till i hamnen i turkiska Derince nära Izmir med 12 000 ton majs. Fartyget avseglade från Tjornomorsk i Ukraina i fredags.
Ukraina • Publicerad 8 augusti 2022
Spannmålsfartyget Polarnet, här på väg genom Bosporen, har anlänt till Derince i Turkiet.
Spannmålsfartyget Polarnet, här på väg genom Bosporen, har anlänt till Derince i Turkiet.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Ytterligare fyra fartyg som lämnade Ukraina i söndags väntas anlända till Turkiet på måndag kväll, enligt det turkiska försvarsdepartementet.

Även två fartyg med majs och sojabönor ska ha lämnat hamnar i Ukraina på måndagen. Det ena, Sacura, ska till Italien medan det andra, Arizona, ska till Iskenderum i södra Turkiet.

Annons

Fartyget Razoni, som lämnade Ukraina för en vecka sedan, har fortfarande inte nått sin slutdestination i Libanon. Fartyget uppges ligga ankrat utanför kusten i södra Turkiet.

I lördags anlöpte också det första utlandsflaggade fartyget sedan februari en ukrainsk hamn.

Enligt överenskommelsen mellan Ukraina och Ryssland ska lastfartyg från tre hamnar, Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk, garanteras säker passage genom Svarta havet.

Totalt har tolv fartyg hittills fått tillstånd att transportera spannmål.

Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja, men exporten har stått stilla sedan Rysslands invasion i februari.

Spannmålsavtalet

Ukrainska båtar ska lotsa lastfartyg med vete i minerade vatten.

Ryssland ska upprätthålla ett eldupphör under fartygstransporterna.

Turkiet ska, i samverkan med FN, inspektera fartygen för att förhindra vapensmuggling.

Rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet ska underlättas.

Källa: BBC

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons