Annons

100 advokater på rättegång om jättesvindel

Det har kallats Europas största svindel.
Europeiska skattebetalare, bland dem svenska, anses ha lurats på mångmiljardbelopp.
När den första rättegången i fallet började fanns omkring 100 advokater i salen.
Brott • Publicerad 4 september 2019
Många banker beskylls för delaktighet i den så kallade cum-ex-handeln, bland dem Deutsche Bank, vars huvudkontor i Frankfurt syns på bilden.
Många banker beskylls för delaktighet i den så kallade cum-ex-handeln, bland dem Deutsche Bank, vars huvudkontor i Frankfurt syns på bilden.Foto: Michael Probst/AP/TT

Det är vid domstolen i Bonn i västra Tyskland som två brittiska tidigare bankmän nu ställs till svars. De anklagas för 33 fall av skattefusk, som innebar att tyska staten enligt åklagaren berövades motsvarande 5 miljarder kronor, med början 2006.

Britterna, som var anställda vid Hypovereinsbank, är både åtalade och medverkar som kronvittnen. Genom att samarbeta hoppas de helt undvika eller få ett mildare straff, som annars kan bli upp till tio års fängelse.

Cum-ex-handel

Annons

Den stora svindeln med så kallade cum-ex-affärer utgjorde ett avancerat upplägg där de inblandade lyckades "få tillbaka" skatt på aktieutdelning, utan att de ägde aktierna när utdelningarna ägde rum.

De båda britterna har tre advokater, men detta är också en match mellan tyska staten och många av världens största banker. Flera hundra personer har delgivits misstanke om delaktighet i härvan. Därför syntes inte mindre än cirka 100 advokater i rättssalen när rättegången började på onsdagen, rapporterar (DR).

Många miljarder

– Det här målet är ju speciellt eftersom det kommer att ligga till grund för resten av de många rättsfall som är på gång, säger domstolens talesman till DR.

Ett internationellt reporternätverk, samordnat av tyska redaktionen Correctiv, och där TT och SVT deltog från Sverige, att svindlerierna ägt rum på många håll i Europa och sannolikt har kostat kontinentens skattebetalare hisnande belopp. Enbart i Tyskland har förlusterna uppskattats till omkring 75 miljarder kronor, i Danmark 18 miljarder.

TT kunde visa att några av de misstänkta bedragare, som fått ut pengar från Danmark, kom över minst 64 miljoner kronor, troligen mer, av svenska skattebetalares pengar. De båda åtalade ingick i samma krets som tros ha svindlat både danska och svenska skattemyndigheter. Den aktuella rättegången gäller dock enbart upplägget mot Tyskland.

100 åtalade

Många fler rättegångar väntar. Av flera hundra misstänkta har omkring 100 åtalats, enligt . Det rör sig om bankanställda, aktiemäklare, jurister och finansiella rådgivare, bland dem den utpekade hjärnan, den kände tyske skattejuristen Hanno Berger. Han förnekar brott.

Även den svenska storbanken SEB figurerar i en av utredningarna, men det har hittills inte fått något rättsligt efterspel. SEB har förnekat brott.

Deutsche Bank, australiska Macquarie och spanska Santander hör till de många storbanker som är indragna i svindeln.

Ola Westerberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons