Annons
Nyheter

Första rohingyerna på väg till flykting-ö

Bangladesh • Publicerad 4 december 2020
På fredagen sattes 1|600 flyktingar på en båt till ön Bhashan Char.
På fredagen sattes 1|600 flyktingar på en båt till ön Bhashan Char.Foto: AP/TT

Myndigheterna i Bangladesh har satt 1 600 myanmariska rohingyer på båtar som ska ta dem till den översvämningshotade ön Bhashan Char.

I går inleddes förflyttningen av flyktingarna, som bott i bedrövliga flyktingläger i området Cox's Bazar, till hamnstaden Chittagong, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Utrikesminister A K Abdul Momen beskriver det som en förbättring för de som får flytta till Bhashan Char, där bostäder har förberetts. Samtidigt vittnar lokala invånare på den mycket platta ön att den har svämmat över vid något tillfälle.

Människorättsorganisationer har larmat om att många är skeptiska till förflyttningen, och att människor flyttas mot sin vilja. Den bilden bekräftas av AFP.

De familjer som nu befinner sig på båtar över Bengaliska bukten tar täten för den kontroversiella förflyttningen av totalt 100 000 människor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons