Annons
Nyheter

Försvaret: Tre ryska fartyg lämnar Östersjön

Tre landstigningsfartyg från ryska marinen som befunnit sig i Östersjön är nu på väg därifrån igen, enligt Försvarsmakten.
Försvar • Publicerad 17 januari 2022
Michael Claesson, insatschef vid Försvarsmakten. Arkivbild.
Michael Claesson, insatschef vid Försvarsmakten. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– De har anlänt och de har också gett sig av i västlig-nordvästlig riktning igen och är på väg ut ur Östersjön med bedömt olika typer av last, säger insatschef Michael Claesson i Sveriges Radios P1 Morgon.

På frågan om hur detta ska tolkas säger Claesson att det är något man utgått ifrån från början och att det inte är något onormalt att Ryssland som strandägarstat rör sig ut och in i Östersjön med fartyg och andra typer av militära resurser.

Annons

– Det är inte märkligt i sig. Det faktum vi förhåller oss till är när normalbilden förändras och det gjorde det vid det här tillfället, då agerar vi bland annat på det. Men det är naturligtvis inte bara den här typen av rörelser utan hela den samlade bilden ligger till grund för den typen av beslut som jag i det här läget har fattat, säger Michael Claesson.

Passerar via Öresund

Vid klockan 15.30 på måndagen var de tre fartygen i Öresund. De är på väg att lämna Östersjön, men hur och när de kan göra det är reglerat.

– När militära enheter ska lämna Östersjön så får de inte gå fler grupperat än två och två, tror jag att det är. Jag uppfattar att man befinner sig i området, beredd att gå ut via Öresund, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

– Vart de sedan är på väg, det får framtiden utvisa.

I förra veckan förde Ryssland in fler landstigningsfartyg i Östersjön, vilket gjorde att totalt sex sådana befann sig i området. Nu blir alltså tre kvar.

Försvaret genomför nu olika aktioner runt om i Sverige, både synliga och icke synliga, säger Michael Claesson. Bland annat har stora truppförflyttningar gjorts till Gotland de senaste dagarna.

Åtgärderna genomförs efter beslut från insatschefen och ska ses som anpassning till det spända läget mellan Ryssland och Ukraina samt ökad rysk aktivitet i Östersjön.

Påverkar inte

Enligt Jonas Olsson har Försvarsmakten bra koll på de ryska fartygen.

– Det är fartyg som har förmåga att lasta förband, personal och olika typer av militära fordon för att sedan kunna åka till en hamn eller en plats där de kan lasta ur det här.

Att fartygen nu lämnar Östersjön påverkar inte den utökade militära närvaron på Gotland, säger Jonas Olsson.

Annons

– Den är ett resultat av att vi har sett trupprörelser i form av fartygen, men framför allt av att vi har sett att vi har ett spänt läge mellan Ukraina och Ryssland. Det är en samlad bedömning som gör att vi har anpassningarna vi har nu, både på Gotland men också i övriga Sverige.

– Vi är aktiva, vi flyttar personal och förmågor dit vi behöver dem som mest för att lösa vårt uppdrag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons