Annons

Försvaret säger nej till att sälja Telia

Ekonomi • Publicerad 4 mars 2020
Staten bör inte minska sin andel i Telia, anser Försvarsmakten i en ny rapport, enligt uppgifter till Dagens industri.
Staten bör inte minska sin andel i Telia, anser Försvarsmakten i en ny rapport, enligt uppgifter till Dagens industri.Foto: Bertil Ericson/TT

Försvarsmakten motsätter sig att staten säljer sin andel av Telia. I en ny rapport skriver Försvarsmakten att statens ägarandel inte bör minska, enligt uppgifter till Dagens industri (Di).

Slutsatserna bygger på en ny, fördjupad riskanalys.

Annons

Bakgrunden är att en majoritet i riksdagen – Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna – förra våren enades om att ge regeringen i uppdrag att utreda en försäljning. Ett skäl är Telias köp av TV4 som gör staten till ägare av både SVT och TV4. Staten äger 38 procent av Telia.

Försvarsutskottet och regeringen har dock slagit fast att en försvars- och säkerhetspolitisk analys av konsekvenserna måste göras. Nu har Försvarsmakten lämnat sin hemligstämplade rapport som avslutas med orden ”bör statens ägarandel i Telia i vart fall inte minskas”, enligt Di.

Varken Försvarsmakten eller näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill uttala sig om innehållet i rapporten för tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons