Annons

Försvarsministern: Nytt stödpaket på gång

Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) är på besök i det hårt krigsdrabbade södra Ukraina.
Ett nytt svenskt stödpaket till landet kan komma efter nyår.
Politik • Publicerad 12 december 2022
Sveriges försvarsminister Pål Jonson. Arkivbild.
Sveriges försvarsminister Pål Jonson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pål Jonson har träffat sin ukrainske motsvarighet Oleksij Reznikov i Odessa, men även besökt staden Mykolajiv, som sedan invasionens början nästan dagligen drabbats av ryska attacker.

– Det är klart att man bli berörd när man ser Rysslands brutalitet där de systematiskt har angripit skolor, universitet, förskolor och sjukhus, säger Pål Jonson till TT.

Annons

Syftet med den svenske försvarsministerns besök är att visa stöd, men också föra dialog om hur Sverige och EU framöver på bästa sätt kan utforma stödet till Ukraina.

Fortfarande är det luftförsvar som ligger i topp på Ukrainas lista, enligt Jonson.

– Fokus i det senaste svenska stödpaketet var på det mest omedelbart förestående, luftförsvar och vinterutrustning. Det känner man nu när man är här att det var rätt prioritering, säger Pål Jonson.

Tittar på Archer

Det var i mitten av november som regeringen presenterade sitt nionde stödpaket till Ukraina. Bland annat innehöll det kvalificerade vapensystem för luftförsvar inklusive kvalificerad ammunition.

Ett nytt svenskt stödpaket till Ukraina kan komma efter årsskiftet, säger Pål Jonson.

– Vi får nog tyvärr förbereda oss för att konflikten kommer att fortsätta, det kommer att krävas långsiktigt och hållbart stöd.

Mer exakt vad ett nytt stödpaket kommer att innehålla går han inte in på.

Något som saknades i det förra paketet var artillerisystemet Archer. Det stod högt upp på Ukrainas önskelista och före valet krävde M-ledaren Ulf Kristersson att det skulle skickas.

Nyligen KU-anmälde den förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) Kristersson för uttalandet att Archer inte längre står överst på Ukrainas lista.

Enligt Pål Jonson är diskussionen om Archer fortfarande levande.

Annons

– Vi vet att Ukraina uttryckt önskan om både kvalificerade artillerisystem och artilleriammunition. Det kommer vi att återkomma till. Det är en av de saker vi tittar på naturligtvis.

Trappar upp utbildning

Försvarsministern ser ingen risk att det uppstår hål i svenska vapenförråd. Han framhåller att Sverige genom att stötta Ukraina också investerar i den egna säkerheten.

– Vi har fått ett omfattande underlag av Försvarsmakten där de har avvägt ett antal plattformar och system som vi skulle kunna ge. Sen för vi också samtal med andra partners, säger Jonson.

Ett nytt besked från svensk sida är att den utbildningsinsats som pågår i Storbritannien, där svenska instruktörer utbildar ukrainska rekryter, förlängs. Sverige kommer även att delta i utbildningen av ukrainska soldater inom ramen för en EU-insats i Tyskland och Polen.

Fakta: Senaste stödpaktetet

Det senaste, nionde, svenska stödpaketet till Ukraina innehöll militärt stöd för 3 miljarder kronor, bland annat:

luftförsvarssystem

ammunition till luftförsvar

terrängbilar

militär vinterutrustning, som värmekaminer

Därtill humanitärt stöd för 720 miljoner kronor.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons