Annons
Nyheter

Fortsatt distansundervisning trots slopat råd

Bara två av Sveriges 17 universitet kommer att återgå till full undervisning på campus när höstterminen drar i gång. Detta trots att det sedan 1 juni är möjligt att återgå till undervisning på plats för vuxna, uppger Ekot.
Coronapandemin • Publicerad 7 juni 2021
På Lunds universitet kommer majoriteten av utbildningarna kommer att vara digitala under första halvan av höstterminen. Arkivbild.
På Lunds universitet kommer majoriteten av utbildningarna kommer att vara digitala under första halvan av höstterminen. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Medan Sveriges lantbruksuniversitet ännu inte kan svara på var undervisningen kommer att ske till hösten, har både Linnéuniversitetet och Kungliga tekniska högskolan planer för full undervisning på plats.

Men majoriteten, 14 av Sveriges 17 universitet uppger att det kommer att bli en successiv återgång, bland annat för att undvika storföreläsningar, enligt en kartläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Annons

Lunds universitet uppger exempelvis att den största delen av undervisningen kommer att vara digital under första halvan av terminen. Många uppger att det framför allt beror på kravet att kunna hålla avstånd som gör att alla inte kan vara på plats samtidigt.

På andra håll i landet har universitet planerat för att förstaårsstudenter ska prioriteras på campus.

– Vi både vet och tror att det finns större fördelar för dem att få träffa sin klass. Då tror vi också att de presterar bättre och mår bra, också av att befinna sig på universitetsområdet, säger Jennie Hägg Wilhelmsson, chef för studentavdelningen vid Luleå tekniska universitet, till Ekot.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons