Annons
Nyheter

Fortsatt låg ökning av arbetslösa i EU

EU • Publicerad 2 juli 2020
Trots coronakrisen kan Frankrikes president Emmanuel Macron glädja sig åt sjunkande fransk arbetslöshet: 8,1 procent i maj, jämfört med 8,7 procent i april. Arkivbild.
Trots coronakrisen kan Frankrikes president Emmanuel Macron glädja sig åt sjunkande fransk arbetslöshet: 8,1 procent i maj, jämfört med 8,7 procent i april. Arkivbild.Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Coronapandemin har ännu inte lett till chocksiffror i EU:s samlade arbetslöshetsstatistik. Eurostats nya siffror från torsdagen visar på 6,7 procents arbetslöshet i maj, jämfört med 6,6 procent i april – och 6,4 procent i början av februari, innan pandemin slog till på allvar i Europa.

Euroländerna visar en liknande svag uppgång: från 7,2 procent i februari till 7,3 i april och 7,4 i maj.

Annons

Högst arbetslöshet i EU har nu Spanien med 14,5 procent, mot 14,4 för Grekland. De grekiska siffrorna är dock fortsatt från i mars.

Närmast efter följer Cypern på 10,2 procent och Lettland på 9,8.

Det hårt coronadrabbade Frankrike noterar för sin del en klar minskning av antalet arbetslösa i maj – 8,1 procent, jämfört med 8,7 procent i april.

Sverige ligger på 8 procent i Eurostats siffror. Lägst arbetslöshet i EU har Tjeckien, på 2,4 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons