Annons
Nyheter

Försiktig optimism inledde börsveckan

Stockholmsbörsen fortsatte försiktigt uppåt på måndagen efter rallyt som avslutade förra handelsveckan. OMXS-index steg 0,3 procent.
De stora Europabörserna delade i stort optimismen i väntan på nya signaler från USA:s centralbank.
Börs • Publicerad 6 mars 2023
Börsens lokaler i Frihamnen i Stockholm. Arkivbild.
Börsens lokaler i Frihamnen i Stockholm. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

De flesta av tungviktarna i OMXS30-index stängde på plus. Stora vinnare var värmebolaget Nibe och bilsäkerhetskoncernen Autoliv, som ökade 2,7 respektive 3,1 procent. Indextunga klädjätten H&M steg 1,8 procent och OMXS30 som helhet klättrade 0,4 procent.

I den bredare aktielistan föll flera fastighetsbolag hårt. Eastnine rasade 12,1 procent efter det att försäljningen av den ryska modekedjan Melon omintetgjorts sedan en tilltänkt köpare dragit sig ur, rapporterar Dagens industri. Och Oscar Properties gick ned 5,4 procent efter nyheten att investmentbolaget Öresund har sålt hela sitt innehav.

Annons

Ute i Europa steg DAX-index i Frankfurt med 0,5 procent och CAC40-index i Paris med 0,3 procent. I London var det dystrare med nedgång på 0,2 procent för FTSE100-index.

Det var lite av en mellandag för marknaden inför Fed-chefen Jerome Powells tal i USA:s kongress på tisdagen och onsdagen. Mycket fokus ligger nu på hur centralbanken där hanterar räntan framöver. Förhoppningen är att banken ska nöja sig med en höjning på 0,25 procentenheter vid nästa möte.

Samtidigt väntar världsmarknaden på fortsatta nyheter från den pågående årliga nationella folkkongressen i Peking. Där aviserade Kina i går ett sänkt tillväxtmål till "omkring 5 procent", vilket ska åstadkommas utan nya stora stimulanspaket.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons