Annons
Nyheter

Fortsatt stort intresse för aktiefonder

I februari gjorde fondsparare nettoinsättningar på sammanlagt 7,2 miljarder kronor, enligt ny statistik från Fondbolagens förening
Ekonomi • Publicerad 10 mars 2023
Intresset för att spara i aktiefonder var fortsatt stort i februari. Arkivbild.
Intresset för att spara i aktiefonder var fortsatt stort i februari. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Precis som i januari gjordes stora nettoinsättningar i aktiefonder, medan nettouttag redovisades för blandfonder, korta räntefonder och hedgefonder.

”Riskviljan fortsätter att vara hög när aktiva sparare väljer aktiefonder även i februari. Men det är också fokus på riskspridning när spararnas favoritkategori globalfonder får mest nya pengar under månaden”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Annons

Värdet på Stockholmsbörsen steg med drygt 1 procent i februari, inklusive utdelningar.

"Börsens utveckling brukar påverka om vi vill investera eller inte. Men nu kan ökade levnadskostnader avgöra om det ens finns pengar att spara. Därför är jag glad att se att det återigen investeras nya friska pengar", säger Philip Scholtzé.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige minskade i februari, men har totalt sett ökat sedan årsskiftet och uppgick i slutet av månaden till 6 241 miljarder.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons