Annons
Nyheter

Fortsatt svårt boka tågbiljett till påskresan

Påsken är tre veckor bort, men fortfarande går det inte att boka SJ-biljetter på flera sträckor. Eller så är antalet avgångar kraftigt krympt. Vilka avgångar som tillkommer, och när, är oklart.
– Vi saknar tidtabeller, säger Peter Kraméus vid SJ:s pressjour.
Trafik • Publicerad 15 mars 2023
"Ej valbar, planerat banarbete" står det på en rad SJ-avgångar under påsken. Arkivbild.
"Ej valbar, planerat banarbete" står det på en rad SJ-avgångar under påsken. Arkivbild.Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

Påsken är en stor reshelg, men många som försökt boka tågbiljetter hos SJ har stött på problem.

Problemen gäller främst nattågen mot Jämtland, nattågen till Hamburg, regionaltågen Stockholm–Göteborg via Västerås och Örebro samt Oslotågen via Karlstad, enligt Peter Kraméus vid SJ:s pressjour.

Annons

Den som nu letar avgångar från Stockholm till Göteborg på skärtorsdag den 6 april har därför sju av normalt 27 avgångar att välja bland. Övriga är markerade "Ej valbar, planerat banarbete".

"Saknar tidtabeller"

Precis som före jul, då det också var svårt att boka biljetter, lägger SJ skulden på Banverket.

– Det beror helt och hållet på att Trafikverket är sent med sin planering av tidtabellslägen och banarbeten, säger Peter Kraméus.

TT: Vad säger ni till dem som tänkt resa men inte ser ut att komma iväg?

– Vi beklagar verkligen detta. Vi vill inget annat än att köra dessa tåg, men vi saknar tidtabeller.

TT: Så vad råder ni resenärerna att göra?

– Det är väldigt svårt att ge generella råd, utan var och en måste fundera utifrån sina förutsättningar och behov av att resa, säger Peter Kraméus.

Vissa tillkommer

Vilka avgångar som öppnar för biljettförsäljning närmare påsk är fortfarande oklart.

– På linjer där det finns vissa avgångar till försäljning och det står att banarbete planeras på andra avgångar är det antagligen så att det inte kommer att släppas fler tåg. Men på de linjer där vi inte alls släppt trafik ännu, där kommer säkerligen en del av spärrarna att tas bort, säger Peter Kraméus.

Bengt Olsson, Trafikverkets presschef, påpekar att det trots allt finns en del avgångar som är bokningsbara.

Annons

– Men Stockholm–Göteborg har varit något av en utmaning och där räknar vi med att senast på lördag kunna lämna underlag för påsken.

"Ligger efter"

Grundproblemet är en stor eftersläpning i underhållsarbetet, fortsätter han.

– Vi fick lägga planeringsjobb på akuta fel under ett halvår 2022, vilket gjorde att vi fick en stor eftersläpning på att lägga till underhållsarbeten i tågplanen. Det har gjort att det dragit ut på tiden.

Bengt Olsson säger att han har förståelse för de resenärer som tappar tålamodet.

– Jag kan absolut förstå att man kan bli orolig när man vill boka i god tid för att säkra plats ombord på ett tåg. Vi jobbar så intensivt vi kan, men tyvärr ligger vi efter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons