Annons
Nyheter

Varning för rök efter storbranden tas bort

Lågorna i ett sopberg i Botkyrka söder om Stockholm fortsätter att flamma och kommer sannolikt att göra så under några dagar.
Men den varning till allmänheten som gick ut under söndagen plockades bort på måndagsmorgonen.
Olycka • Publicerad 6 september 2021
Det brinner sedan söndagseftermiddagen på en soptipp i Kassmyra i Botkyrka.
Det brinner sedan söndagseftermiddagen på en soptipp i Kassmyra i Botkyrka.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det brinner på en soptipp i Kassmyra i Botkyrka, söder om Stockholm.
Det brinner på en soptipp i Kassmyra i Botkyrka, söder om Stockholm.Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Röken går mer eller mindre rakt upp och det som brinner är trä i olika former. Då ser vi inte någon anledning att ha ett VMA som ligger kvar så folk blir oroliga, men det kommer lukta rök fortsatt, säger Andreas Blomquist, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

En varning till allmänheten, ett så kallat VMA, gick under söndagskvällen ut efter branden i Botkyrkaområdet Kassmyra.

Annons

"Rök från branden kan spridas i ett stort område. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation", löd meddelandet.

Röken spreds långt

Människor som bodde i närheten utsattes för potentiellt farlig rök, och det gällde även för de som bodde längre bort. Röken hade spridit sig över ett större område och brandförsvaret fick under natten samtal om röken från flera områden i södra Stockholm, bland annat Huddinge, Västerhaninge och Jordbro.

Vid 06.10 på måndagsmorgonen beslutade Andreas Blomquist att plocka bort varningen. Branden har minskat något, men insatsen fortsätter om än i minskad omfattning.

– Vi har en styrka på plats, en brandbil och sex gubbar. Det brinner fortfarande med öppna lågor, men högen är betydligt mindre, ungefär 25 gånger tio meter, och sju–åtta meter hög, säger Blomquist.

Larmet om branden kom strax efter klockan 16 på söndagseftermiddagen. Som mest brann ett område på omkring 30 gånger 30 meter.

– Vi släcker ingenting, utan vi kontrollerar att det fortsätter brinna och inte sprider sig. Vi ser ingen spridningsrisk men bevakar ändå så det inte händer något. Sannolikt kommer det brinna i några dagar, säger Andreas Blomquist.

Giftigt utlopp

Branden är inte den första i ett övergivet sopberg som dumpats av skandalbolaget NMT Think Pink. Soptippen i Kassmyra förknippas med en rad miljöbrister som inte har åtgärdats av det konkursförsatta sopbolaget, som har drivit anläggningen. I somras rapporterade SVT att sopberget var mycket större än tillåtet och att vattnet i de brunnar som finns där innehöll extremt höga värden av tungmetaller.

Think Pink är ökänt för att ha dumpat stora mängder avfall på en rad platser i Sverige. Dess vd misstänks för grovt miljöbrott.

I vintras brann en annan av företagets övergivna avfallsanläggningar i Kagghamra, bara en mil söder om Kassmyra, i flera månader. Giftig rök spreds i närområdet och när Botkyrka kommun senare testade det släckningsvatten som sipprat genom soporna innehöll det också miljögifter långt över gränsvärdena.

Orsaken till söndagens brand är fortfarande oklar.

– Det blir en polissak att utreda det, säger Andreas Blomquist.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons