unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Fortsatta Öresundsvarningar för hårda vindar

Det blåser ännu hårda vindar i södra Sverige och vindkänsliga fordon rekommenderas att fortsatt hålla sig borta från Öresundsbron.
– Trafikverket observerade under dagen byvindar på 17-22 meter per sekund, vi är klart uppe på mycket hårda vindbyar, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Vindkänsliga fordon varnas för att köra över Öresundsbron på söndagen. Arkivbild.
Vindkänsliga fordon varnas för att köra över Öresundsbron på söndagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Morgonens varning för blåsigt väder runt Öresundsbron låg fortsatt kvar vid tvåtiden.

– In överland i söder så är det fortfarande hårda vindbyar, i kustnära områden upp till hårda vindbyar, det berör då även Öresundsbron, säger Alexandra Ohlsson.

Och vädergudarna ser ut att vara i fortsatt onåd i landets södra ände.

– Det är fortfarande blåsigt där och vi får nog räkna med att det håller i sig under eftermiddagen. Det är först under natten mot måndagen som det börjar avta.

Varnar fordon

Vindbyarna i Öresund gjorde att Trafikverket under dagen utfärdade en varning för vindkänsliga fordon som avråds från att passera bron under dagen. Varningen är satt fram tills söndagskvällen.

SMHI varnar för kuling i Öresund och större delen av Östersjön, upp till Bottenviken.

På framför allt västkusten ackompanjeras vindarna av nederbörd – under morgonen regn men senare under dagen kan det även bli inslag av blötsnö. Då sjunker även temperaturen ner till minusgrader.

Risk för ishalka

Men västkustborna är inte ensamma, de allra flesta som under dagen tittar ut genom fönstret kommer att märka att det ligger regn eller snö i luften.

SMHI varnar även för plötslig halka längs Norrlandskusten och i västra Svealand. I Värmland och Örebro län gäller det framför allt nu på morgonen.

Norrlandskusten får in mildare luft från Östersjön och där kommer snöfallet under dagen övergå allt mer mot regn mot en vägyta med minusgrader vilket gör att det finns fortsatt risk för ishalka.

Martin Yngve/TT

Ida Vanhainen/TT