Annons

Misstroendeomröstning mot Kurz på måndag

Det stormar i Österrikes regering efter den politiska skandal som lett till att flera ministrar lämnat regeringen.
Förbundskansler Sebastian Kurz kommer att utse en övergångsregering – och står samtidigt själv inför en misstroendeomröstning.
Österrike • Publicerad 21 maj 2019
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP). Arkivbild.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP). Arkivbild.Foto: Michael Gruber/AP/TT

Beskedet om en misstroendeomröstning mot förbundskanslern kommer dagarna efter det skandalösa avslöjandet att Heinz-Christian Strache, tidigare ledare för högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) och vice förbundskansler, på en inspelning diskuterar med en kvinna han trodde var en släkting till en rysk oligark. De pratade bland annat om att rigga offentliga upphandlingar.

FPÖ har regerat i koalition med Kurz konservativa Folkpartiet (ÖVP), och Strache lämnade alla sina uppdrag efter avslöjandet.

Ministrar slutar

Annons

I måndags avgick samtliga FPÖ-ministrar i regeringen sedan Kurz föreslagit att inrikesminister Herbert Kickl (FPÖ) skulle sparkas. Dagen efter bekräftade Österrikes president att samtliga FPÖ-politiker som satt i regeringen har slutat, med undantag för utrikesministern.

Misstroendeomröstningen mot förbundskanslern kommer att äga rum vid ett extrainsatt möte på måndag nästa vecka, meddelar parlamentets talman.

FPÖ – som varit Kurz koalitionspartner – skulle stödja en votering mot Kurz, uppgav flera medier under tisdagen. Det dementerades sedan av FPÖ som hävdar att partiet blivit felciterat och inte bestämt hur det kommer att ta ställning i en omröstning.

Presenterar ministrar

En övergångsregering väntas nu styra landet under de kommande tre månaderna och fram till valet som planeras hållas i september.

Kurz säger att han kommer att presentera regeringens nya ministrar senast under tisdagskvällen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons