Annons

Kina stänger sjukhus – men fler döda i Iran

Kina har övertaget i kampen mot coronaviruset. De flesta av de tillfälliga sjukhus som byggts upp stängs nu.
Men i Iran fortsätter dödstalet att stiga i snabb takt. Tiotusentals fångar friges tillfälligt för att förhindra smittspridning.
Coronaviruset • Publicerad 9 mars 2020
En ensam vårdanställd kvar i ett av de tillfälliga sjukhus som nu stängs i Wuhan. Bilden är från söndagen.
En ensam vårdanställd kvar i ett av de tillfälliga sjukhus som nu stängs i Wuhan. Bilden är från söndagen.Foto: Xiao Yijiu/AP/TT

Det senaste dygnet har endast 40 nya fall av covid-19 registrerats runt om i Kina.

Det är det lägsta antalet sedan man började sammanställa dagliga siffror i januari, enligt landets hälsomyndighet.

Annons

De flesta av de nya smittofallen, och även de 22 nya dödsfall som rapporteras, finns i den värst drabbade provinsen Hubei.

Totalt har drygt 80 700 människor bekräftats smittade i Kina och över 3 000 människor dött sedan utbrottet startade i staden Wuhan i december.

Där har nu närmare 31 000 patienter tillfrisknat och skrivits ut från sjukhus, enligt provinsstyret. Tack vare framgångarna i kampen mot viruset kunde elva av de 16 tillfälliga vårdinrättningar som upprättats i bland annat idrottsarenor och skolbyggnader i Wuhan stängas i söndags, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Kan slippa isolering

Två av de tillfälliga sjukhus som stängts hade kapacitet att vårda 2 000 patienter åt gången.

Förra veckan kom signaler från högsta ort om att man kan vara på väg att lätta på de drastiska restriktioner som rått i Hubei sedan i slutet av januari och som berört omkring 56 miljoner människor.

Av de fyra nya fall som registrerats utanför Hubei gällde samtliga personer som smittats utomlands. Det väcker viss oro för att nya, importerade smitthärdar ska uppstå.

Många döda i Iran

Från Iran kommer samtidigt fortsatt mörka nyheter. Under det senaste dygnet har 43 nya dödsfall registrerats – vilket innebär att totalsiffran nu är uppe på 237 döda. Därtill har antalet som bekräftats smittade ökat med 595 till totalt över 7 000, meddelar hälsodepartementet enligt medier i Teheran.

Värst drabbat är huvudstaden med närmare 2 000 fall.

En liten ljusglimt är att antalet nya fall åtminstone minskar en aning.

För att förhindra smittspridning på anstalter har 70 000 fångar fått permission från fängelserna, meddelar rättsväsendets överhuvud Ebrahim Raisi. Hur långvarig permissionen är framgår inte.

Ljusning i Sydkorea

Annons

Från Sydkorea, som tillsammans med Iran och Italien är värst drabbat efter Kina, kommer signaler om att man börjar få kontroll över utbrottet. Myndigheterna rapporterade 69 nya fall under måndagen, vilket innebär en fortsatt minskning.

– Det finns hopp om att vi kan nå en vändpunkt under den närmsta framtiden, säger premiärminister Chung Sye-Kyun.

Iran, Italien och Sydkorea har nu över 7 000 bekräftat smittade vardera. Bland dessa tre länder är dödligheten hittills högst i Italien, med över 350 döda, medan Iran har kring 250 dödsfall och Sydkorea ungefär 50.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons