Annons
Nyheter

Frankrike tar emot migrantfartyg

Räddningsfartyget Ocean Viking, med 234 migranter ombord, får lägga till i hamnen i Toulon och passagerarna gå i land, beslutade Frankrike på torsdagen.
Medelhavet • Publicerad 10 november 2022
Frankrike beslutade på torsdagen att räddningsfartyget Ocean Viking, med 234 migranter ombord, får lägga till i hamnen i Toulon.
Frankrike beslutade på torsdagen att räddningsfartyget Ocean Viking, med 234 migranter ombord, får lägga till i hamnen i Toulon.Foto: AP/TT

Beslutet, som fattats under ledning av den franska premiärministern Élisabeth Borne, meddelas efter att fartyget tidigare nekats hamntillträde i Italien.

På fartyget finns 234 migranter, av vilka tre är i akut behov av läkarvård. Migranterna räddades på Medelhavet när de försökte ta sig till Europa från Nordafrika.

Annons

Frankrike har tidigare insisterat på att Italien, enligt internationell sjörätt måste ge tillträde till fartyget och de nödställda migranterna – och den franske inrikesministern Gerald Darmanin kallade under torsdagen landets vägran att släppa in fartyget för "obegriplig."

Darmanin meddelade även att Frankrike inte längre kommer att ta emot 3 500 flyktingar som för närvarande befinner sig i Italien – vilket man tidigare kommit överens om.

"Det är uppenbart att det här kommer att leda till extremt allvarliga konsekvenser för våra bilaterala relationer", sa Gerald Darmain.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons