Annons
Nyheter

Corona-chef tar över i Frankrike

Från kampen mot coronaviruset går doldisen Jean Castex vidare till att leda Frankrikes regering.
President Emmanuel Macron hoppas på förnyelse för att få igenom sin politik.
Frankrike • Publicerad 3 juli 2020
Jean Castex blir ny premiärminister i Frankrike efter Édouard Philippe. Arkivbild.
Jean Castex blir ny premiärminister i Frankrike efter Édouard Philippe. Arkivbild.Foto: Gonzalo Fuentes/AP/TT

Efter den akuta coronakrisen väntar en rejäl utmaning i att få fart på den franska ekonomin igen. Det förklaras som en av anledningarna till att president Macron nu låter ombilda sin regering.

– Återstarten efter sommarlovet kommer att bli svår. Vi måste vara redo, sade Macron i en intervju med en grupp regionala franska dagstidningar sent i torsdags.

Annons

Det följdes på fredagsmorgonen av beskedet att premiärminister Édouard Philippe tackar för sig.

"Presidenten och premiärministern konstaterar gemensamt behovet av en ny regering för att förkroppsliga en ny etapp och en ny väg i presidentens mandatperiod", heter det från Elyséepalatset enligt tidningen Le Figaro.

"Superkille"

In kliver i stället Jean Castex, 55-årig konservativ regionalpolitiker och borgmästare i lilla Prades, i östra Pyrenéerna. I april fick han i uppgift att leda den franska strategin för hur landet ska öppnas igen efter coronapandemins alla nedstängningar. Det har han gjort så pass framgångsrikt att han nu flyttas upp till nummer två i landet, efter presidenten.

– En superkille, en statsman, med arbetskänsla, som respekterar människor och alltid lyssnar, säger läkaren och krönikören Patrick Pelloux till tidskriften L'Obs.

Som nynominerad premiärminister blir Castex första uppgift att ombilda regeringen, vilket enligt planerna ska vara klart senast fram till nästa onsdag.

Viktigt år

Med en ny premiärminister hoppas Macron på ny fart för den modernisering av det franska samhället och ekonomin som han utlovade vid tillträdet 2017. Det närmaste året blir avgörande för vad Macron ska hinna genomföra innan kampanjandet sätter igång på allvar inför presidentvalet i maj 2022.

Många analytiker hade trott att Macron skulle välja en vänsterpolitiker som ny premiärminister, exempelvis utrikesminister Jean-Yves Le Drian eller försvarsminister Florence Parly.

Nu blir det i stället en högerman, som bland annat tjänstgjort i presidentkansliet under Nicolas Sarkozy 2011–12.

Kritiska röster

"Presidenten bekräftar sin kurs utan att förvåna. Morgondagen går till höger, precis som gårdagen", skriver Olivier Faure, ledare för Socialistpartiet (PS) på Twitter.

Även högern är besviken och menar att avgående premiärministern Philippe offrats på grund av att han är mer populär än presidenten.

Annons

"Han glider allt mer iväg mot total personlig och auktoritär makt", twittrar konservative parlamentsledamoten Eric Ciotti om Macron.

Fakta: Frankrikes premiärministrar

Frankrikes premiärministrar leder regeringsarbetet, även om den tyngsta makten både vad gäller inrikes- och utrikespolitiken ligger hos landets president – som också nominerar premiärministern.

Följande herrar har suttit på posten sedan sekelskiftet:

1997–2002: Lionel Jospin.

2002–05: Jean-Pierre Raffarin

2005–07: Dominique de Villepin

2007–12: François Fillon

2012–14: Jean-Marc Ayrault

2014–16: Manuel Valls

2016–17: Bernard Cazeneuve

2017–20: Édouard Philippe

Fakta: Frankrikes premiärministrar

Jean Castex, född 1965, är borgmästare i Prades i östra Pyrenéerna, där han omvaldes så sent som i år med 75 procent av rösterna. Han sitter även i den regionala församlingen i departementet Pyrénées-Orientales och är ordförande i Nationella idrottsbyrån (ANS), en nybildad paraplyorganisation för fransk idrott.

Castex har gått på elitskolan ENA i Strasbourg och har bland annat arbetat under dåvarande hälso- och arbetsmarknadsministern Xavier Bertrand 2007-08 och på presidentkansliet under Nicolas Sarkozy 2011–12. I april utsågs han att leda den franska regeringens arbete med att återöppna landet efter coronapandemin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons