Annons

Högre dödlighet bland virussmittade i Italien

Coronaviruset har skördat ytterligare 49 liv i Italien och med 197 dödsfall har Italien flest konstaterade avlidna efter Kina, där utbrottet startade.
Dessutom är dödligheten i Italien ovanligt hög – vilket kan bero på att smittan spridits inom sjukvården.
Coronaviruset • Publicerad 6 mars 2020
Sjukvårdspersonal från Röda Korset förbereder transporten av en patient som smittats av coronaviruset i Italiens huvudstad Rom på fredagen.
Sjukvårdspersonal från Röda Korset förbereder transporten av en patient som smittats av coronaviruset i Italiens huvudstad Rom på fredagen.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Världshälsoorganisationen (WHO) har satt dödligheten i coronaviruset till 3,4 procent av alla smittade. Men Italien har en mycket högre dödlighet: 4,3 procent.

– Jag tror att det beror på att man fick in smittan i sjukvården i Italien. Enligt den italienske ambassadören som vi träffade i morse är 85 procent av deras avlidna över 85 år gamla. Då hamnar man i en väldigt skör grupp för vilken sjukdom som helst, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Annons

Över 4 600 personer har smittats i Italien, uppger ansvariga myndigheterna på fredagen. Det är en ökning med nästan 800 konstaterade fall sedan i torsdags, rapporterar flera medier.

Omkring 1 800 personer vårdas på sjukhus i Italien för covid-19 – som sjukdomen kallas – 350 av dem inom intensivvården.

Tappat fokus

Anders Tegnell pekar på att smittan i Italien spridits på flera akutmottagningar och sjukhus där personer som redan har andra sjukdomar utsatts för den.

– Det är precis det man inte vill ha. Personerna som finns där är väldigt sköra, säger Tegnell.

Enligt honom fokuserade Italien på att stoppa smittspridningen genom gränskontroller och inställda flygningar till och från riskområden. Det kan ha givit en falsk trygghetskänsla och gjort att myndigheterna tappat fokuset på att bekämpa smittan redan innan de drabbade kommit till vården, säger Tegnell.

– Med väldigt hög uppmärksamhet inom sjukvården tror jag att man kanske kunde ha upptäckt det här tidigare.

Passerat Iran

Italiens besked kommer sedan Irans hälsodepartement samma dag meddelat att ytterligare 17 människor avlidit av virussmittan. Men Italien har passerat Irans officiella dödstal – 124 – med råge och är därmed det land efter Kina som drabbats hårdast av virussmittan.

Samtliga av Italiens regioner har konstaterat fall av coronaviruset. Elva städer har isolerats med anledning av smittan, tio av dem i Lombardiet och en i Venetien.

"Några av de smittade säger att de blir stigmatiserade, medan Europas värsta utbrott av coronaviruset pågår", skriver tidningen The Guardians korrespondent i Rom.

Även på ett sjukhus i Vatikanstaten i Rom har ett första fall av coronaviruset upptäckts, uppger påvedömets talesperson Matteo Bruni enligt nyhetsbyrån AFP.

Drygt 520 av de smittade i Italien har tillfrisknat helt, enligt myndigheterna.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons