Annons
Nyheter

Franska medier blockeras i Niger

Niger • Publicerad 3 augusti 2023
Anhängare till Nigers styrande junta demonstrerar på nationens självständighetsdag från dess före detta kolonialhärskare, Frankrike.Foto: Sam Mednick/AP

Franska medieföretag som France 24 och RFI har fått sina sändningar blockerade i Niger. Frankrike fördömer beslutet som "fattats utanför alla lagliga eller konventionella ramar".

Frankrikes utrikesdepartement kallar blockeringen "en allvarlig kränkning av grundläggande friheter" och skriver i ett uttalande att man inte backar från sitt "ständiga engagemang och beslutsamhet till förmån för yttrandefrihet, pressfrihet och skydd av journalister".

Annons

Efter förra veckans militärkupp, då Nigers folkvalde president Mohamed Bazoum avsattes av militärer från det egna presidentgardet, har EU och Världsbanken stoppat allt finansiellt stöd till landet.

Flera länder har också evakuerat medborgare från Niger och kallat hem delar av sin ambassadpersonal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons