Annons
Nyheter

Fransmän trotsade protestförbudet

Omkring 2 000 personer trotsade protestförbudet i Paris för att demonstrera till minnet av en svart man som dog under ett polisingripande 2016.
Fler marscher ordnades runt om i Frankrike.
Frankrike • Publicerad 8 juli 2023
Över tusen människor samlades i centrala Paris – trots protestförbud. I mitten syns Assa Traoré som organiserat protesten.
Över tusen människor samlades i centrala Paris – trots protestförbud. I mitten syns Assa Traoré som organiserat protesten.Foto: Thomas Padilla/AP/TT

Ett stort antal demonstrationer mot polisvåld ordnades i Frankrike under lördagen efter att myndigheterna förbjudit en årlig minnesmarsch för en ung svart man som 2016 dog under ett polisingripande.

Marschen i den 24-årige Adama Traorés namn, som varje år organiseras av hans äldre syster Assa Traoré, hade planerats att hållas under lördagen i förorten Beaumont-sur-Oise, norr om Paris.

Annons

Men efter de våldsamma kravaller som förra veckan skakade landet beslutade en domstol under fredagen att förbjuda marschen på grund av det spända läget.

Efter beskedet uppmanade Assa Traoré i en video på Twitter i stället människor att samlas på Place de la République i centrala Paris för att protestera mot polisvåldet under lördagseftermiddagen.

Omkring 2 000 personer

Under lördagen kom dock beskedet att också den utlysta demonstrationen i Paris, som kallats för "en marsch för rättvisa", förbjudits av de franska myndigheterna.

Trots det dök omkring 2 000 personer upp vid Place de la République, inklusive flera ledamöter.

Många demonstranter ropade "Rättvisa för Nahel". Senare på eftermiddagen skingrades folkmassan lugnt.

Den i Frankrike sedan många år brännande frågan om polisvåld aktualiserades än en gång efter att en 17-årig pojke, Nahel, skjutits ihjäl i Parisförorten Nanterre i slutet av juni.

17-åringens död blev startskottet på de våldsamma upplopp som under sex nätter skakade ett stort antal städer runt om i landet och där över 1 300 personer greps.

Ett trettiotal protester

Vid lördagens demonstration ifrågasatte Assa Traoré polisen som "godkänner marscher av nynazister" men inte deras minnesmarsch.

– Frankrike kan inte ge oss moraliska lektioner. Dess polis är rasistisk och våldsam, sade hon.

– Allmänna friheter tappar mark lite i taget, sade Sandrine Rousseau, ledamot för miljöpartiet EELV.

Annons

Ett antal vänsterpolitiker, däribland Antoine Léaument, aviserade också tidigare att de skulle delta i demonstration på Place de la République.

Ytterligare ett trettiotal protester mot polisvåld ägde rum i bland annat städer som Lille, Marseille, Nantes och Strasbourg under lördagen.

Polisingripandet mot Nahel i juni ledde också till att FN i ett uttalande uppmanat de franska myndigheterna att förbjuda rasprofilering. Uttalandet har fått hård kritik av Frankrikes utrikesdepartement, som kallat anklagelserna för "överdrivna" och "grundlösa".

Fakta: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Föraren gasar iväg – då brinner ett skott av. Bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen har väckt liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot invånare i Frankrikes låginkomstområden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons