Annons
Nyheter

Fredag den trettonde – så otursdrabbad är dagen egentligen

Trots att flera allvarliga händelser har ägt rum på fredagen den trettonde är dagen inte så otursförföljd som man kan tro.
Otur • Publicerad 13 september 2019

Åtminstone inte enligt en undersökning som Länsförsäkringar gjort. Den visar snarare att dagen är en turdag.

Försäkringsbolaget har granskat de drygt fyra miljoner skador som anmälts de senaste tretton åren och kommit fram till att det sker ungefär 17 procent färre olyckor under fredagen den trettonde, jämfört med en genomsnittlig dag.

Här saknas innehåll

Annons

Tittar man på statistiken är det snarare tisdagen den förste som utmärker sig som otursförföljd.

Men det betyder givetvis inte att fredagen den trettonde är en helt riskfri dag. Den vanligaste olyckshändelsen att råka ut för är att råka tappa bort eller skada sina saker, enligt Länsförsäkringar.

Fakta

Historiska händelser på fredagen den trettonde

1927: Aktiebörsen kraschade fredagen den trettonde 1927, vilket ledde till en världsomspännande depression i ekonomin.

1940: Nazisterna släppte en bomb över Buckingham Palace den trettonde september 1940. Kungafamiljen klarade sig dock oskadda.

1952: Ett svenskt militärplan, DC-3, försvann från radarn. Åtta personer fanns ombord när det försvann över Östersjön.

1972: Ett flygplan störtade i Anderna fredag den trettonde med ett rugbylag ombord. 16 personer kunde räddas efter två månader. De hade hållit sig vid liv genom att äta upp sina döda medpassagerare.

2012: Kryssningsfartyget Costa Concordia gick på grund utanför kusten nära Toscana i Italien och började sjunka. Över 30 personer omkom.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons