Annons
Nyheter

Fredspristagaren Bjaljatski döms till fängelse

Människorättsaktivisten Ales Bjaljatski – som tilldelades Nobels fredspris förra året – döms till ett långt fängelsestraff.
Han och hans kollegor döms för arbete som de utförde vid massprotesterna i Belarus.
Belarus • Publicerad 3 mars 2023
Ales Bialiatski döms till fängelse. Arkivbild från rättegången.
Ales Bialiatski döms till fängelse. Arkivbild från rättegången.Foto: Vitaly Pivovarchyk/Belta, poolfoto via AP/TT
Ales Bjaljatski sitter och läser i domstolen i Minsk, den 5 januari. Till höger om honom i bild sitter den medåtalade kollegan Valjantsin Stefanovic. Arkivbild.
Ales Bjaljatski sitter och läser i domstolen i Minsk, den 5 januari. Till höger om honom i bild sitter den medåtalade kollegan Valjantsin Stefanovic. Arkivbild.Foto: Vitaly Pivovarchyk/Belta, poolfoto via AP/TT

Den regimstyrda domstolen i Minsk dömer honom till tio års fängelse, vilket vidareförmedlas av människorättsorganisationen Vjasna och andra oberoende belarusiska källor.

Bjaljatski grundade Vjasna, som för protokoll över den belarusiska regimens övergrepp och fängslanden av oliktänkande. Han har hållits frihetsberövad sedan sommaren 2021 och stod inför rätta tillsammans med kollegorna Valjantsin Stefanovic och Uladzimir Labkovitj. Ytterligare en kollega stod åtalad i sin frånvaro.

Annons

Samtliga döms till fängelse. Stefanovic till nio år, Labkovitj till sju och den frånvarande Dmitrij Solovjov till åtta.

Långa straff för alla

Brottsanklagelserna bygger på deras arbete i samband med massprotesterna som skakade Belarus härom året. De anklagas för smuggling samt för att finansierat organiserade "kränkningar av allmän ordning". Domarna i Minsk sade sig finna detta fullt bevisat, medan de tre tilltalade på plats satt bakom galler, med sina händer fängslade bakom ryggarna.

Hundratusentals människor gick ut på gatorna i Belarus under sensommaren och hösten 2020 för att protestera mot ett i raden av riggade presidentval där Aleksandr Lukasjenko gavs fortsatt möjlighet att styra landet, som han har varit president för sedan 1994.

Regimen slog ned de fredliga protesterna med våld och många tusental människor greps. Ännu i dag sitter 1 458 personer som politiska fångar i landet, enligt Vjasnas beräkningar.

I en slutplädering inför en liten åskådarskara i rätten larmade Bjaljatski om att Belarus håller på att slitas sönder. Hans kollega Valjantsin Stefanovic sade att deras arbete inte har skett förgäves och att det kommer nya generationer av människorättsaktivister.

"Ångrar inget"

60-årige Bjaljatski tilldelades Nobels fredspris i höstas, vilket han delade med människorättsorganisationerna Memorial och Center for Civil Liberties från Ryssland respektive Ukraina. Eftersom han satt fängslad så kunde han inte ta emot priset själv, men hans fru Natalija Pintjuk närvarade vid ceremonin i Oslo. I ett tal förde hon fram att maken inte ångrar någonting, "eftersom hans drömmar är värda det".

Ales Bjaljatski dömdes till fängelse även 2011 och spärrades då in på en straffkoloni, där han arbetade i en textilfabrik och isolerades helt i omgångar. Efter tre års internationella påtryckningar släpptes han, varpå han sattes på ett tåg hem till Minsk med fångkläder och rakad skalle. Efter frigivningen fick han en rad internationella priser och erkännanden.

Svetlana Tichanovskaja, förgrundsfigur för den demokratiska oppositionen i Belarus, skriver i sociala medier att de tre människorättsaktivisterna har dömts i en låtsasrättegång iscensatt av regimen.

"Vi måste göra allt vi kan för att bekämpa denna skamliga orättvisa och befria dem", skriver hon.

Fakta: Vjasna

Vjasna (belarusiska för vår) är en organisation som arbetar för medborgerliga och mänskliga rättigheter. Den grundades 1996, i samband med demonstrationer för demokrati som ägde rum när Aleksandr Lukasjenko utökat sin presidentmakt via en ifrågasatt folkomröstning.

Vjasnas grundare och ordförande Ales Bjaljatski dömdes 2011 till fyra och ett halvt års fängelse för påstådda skattebrott. Domen dömdes internationellt ut som politisk och Bjaljatski släpptes efter tre år. Han fick därefter en rad internationella människorättspriser och erkännanden. Han har tidigare nominerats till Nobels fredspris flera gånger.

Organisationen har sitt säte i Minsk och har flera regionala kontor i Belarus. Den har internationella samarbeten med 14 organisationer varav några svenska: Civil Rights Defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén), Svenska Freds och Amnestys svenska avdelning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons