Annons

Mattsson nollade Skellefteå: "Magiskt bra"

Skellefteå kom till Göteborg med tio raka segrar i bagaget. Men inför 10 433 åskådare tog det stopp. Frölunda kämpade sig till en seger på hemmaplan (1–0).
Stor matchhjälte var målvakten Johan Mattsson som räddade 42 skott.
Ishockey • Publicerad 3 mars 2020
Frölundas målvakt Johan Mattsson storspelade mot Skellefteå.
Frölundas målvakt Johan Mattsson storspelade mot Skellefteå.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Puckarna ven runt Frölundas kasse. Johan Mattsson i målet hade en svettig kväll. När slutsignalen ljöd hade han räddat 42 skott, hållit nollan och sett till att göteborgarna kunde bärga en psykologiskt viktig seger mot SHL:s hetaste lag.

Magiskt bra

– Mattsson är magiskt bra i dag. Men han får hjälp runt kassen för att kunna hålla nollan, säger tränare Roger Rönnberg och berömmer hela laget.

Annons

Två tidiga utvisningar gav gästerna möjlighet att pressa och det såg ut som om Frölundas kräftgång skulle fortsätta. Men Mattsson höll tätt bakåt.

– Vi kanske har lite för dålig närvaro för att kunna störa Mattsson. Vi skulle behövt mer tryck mot mål i första perioden, säger Skellefteås tränare Tommy Samuelsson.

Glödhet klubba

Och Ryan Laschs glödheta klubba såg till att Frölunda tog ledningen. Inne i Skellefteås zon drog Lasch på sig två försvarare, flippade över pucken till Viktor Ekbom som kom centralt och sköt från långt håll.

Med målet i ryggen gick Frölunda ut i andra perioden och tryckte på. Skellefteå var inte ofarligt men Johan Mattsson i målet storspelade. Det som inte backarna blockerade tog Mattsson hand om. Närmast kom Skellefteås Andreas Wingerli med ett skott i ribban.

– Vi visste att de skulle lägga mycket puckar på mål. Men jag kände mig pigg och fräsch, säger Mattsson.

Matchstraff

När sedan Skellefteås Joakim Lindström i slutet av andra perioden fick matchstraff för bentackling hettade det till.

Trots fem minuter i numerärt överläge kunde inte Frölunda, som för dagen spelade powerplay med fem forwards, få till ytterligare ett mål. I stället ökade Skellefteå trycket i tredje perioden. Puckarna ven runt Johan Mattsson i målet. Min in i kassen kom de aldrig.

– Utespelarna blockade många skott. Vi spelade smart. Det känns som ett hyfsat steg i rätt riktning, säger Rönnberg.

– Normalt hade jag gnällt på prestationen. Men i dag vill jag hylla killarnas jobb. Hur de ställer upp för varandra. Det kanske inte är vackert alla gånger, men vi möter ett Skellefteå som är i form.

Och Johan Mattsson är nöjd. Det var hans tredje nolla för säsongen.

Annons

– Det var längesedan jag fick 42 skott på mig under en match. Det är skönt att få betalt för sin insats på det här sättet, säger han.

Det var en blytung seger för göteborgarna. De visade att de kan trycka tillbaka seriens hetaste lag och att de kan vara att räkna med i ett kommande slutspel.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons