Annons
Nyheter

Fylla, ofog och brott när pubar öppnade igen

"Nakna män, glada fyllon, arga fyllon, slagsmål och fler arga fyllon".
Så definierar en polisledare vad kollegorna ställdes inför när de 28 000 pubar och barer i England öppnade och ölen började flöda igen efter drygt tre månader av covidrestriktioner.
Storbritannien • Publicerad 5 juli 2020
En bar i Manchester i England som fick öppna igen på lördagen.
En bar i Manchester i England som fick öppna igen på lördagen.Foto: Jon Super/AP/TT
Brist på social distansering i engelska Manchester när pubar och barer fick öppna igen på lördagen.
Brist på social distansering i engelska Manchester när pubar och barer fick öppna igen på lördagen.Foto: Jon Super/AP/TT
Nöjda pubgäster i London på lördagen.
Nöjda pubgäster i London på lördagen.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Efter stängningen i mars kom återöppnandet på lördagen. Många bilder visade på allt annat än social distansering i och utanför utskänkningsställen runt om landet.

– Vad som var kristallklart är att fulla människor inte kan, vill, distansera sig socialt, säger John Apter, ordförande för polisföreningen för England och Wales (PFEW), till London radio.

Annons

Han säger att hans eget polisdistrikt i den sydliga staden Southampton "lyckades hantera det".

– Jag känner till andra områden som hade händelser där poliser blev överfallna.

Inför återöppnandet hoppades pubarnas branschorganisation BBPA att 80 procent av alla etablissemang nu kommer i gång igen. Normal omsättning kan dock inte väntas förrän om minst ett år, varnar BBPA.

"Antisocialt beteende"

Den brittiska pubnäringen hade just varit på väg att vända en långvarig trend med konkurser och nedläggningar när coronavirusets dråpslag kom i våras.

Viruset har nu krävt drygt 44 100 liv i Storbritannien, och över 300 000 personer har bekräftats smittade.

Många britter såg med lättnad och glädje fram mot det som kallades Superlördagen. Tidningen The Sun förutspådde att 8,5 miljoner liter öl i 15 miljoner pintglas skulle sväljas i England under dygnet.

Polisen hade luftat oro för att glädje och glam också ska övergå i destruktiv fylla och brottslighet, och sjukhusen har ombetts förbereda sig för ett inflöde liknande nyårsfirandet.

En snabb titt på polisrapporter från lördagens ingripanden visar på allt från fylla och ofog till direkt brottslighet. I Devon och Cornwall i sydväst hade polisen över 1 000 fall av "dryckesrelaterad oordning och antisocialt beteende".

Ökad smittrisk

I nordöstra och mellersta England har många gripanden gjorts och polisanmälningar har upprättats om bland annat illegala ravefester i London – och inte minst i Soho-området i huvudstaden var trängseln stor.

Inför lördagen oroade sig många för att smittspridningen ska ta fart igen när folk börjar umgås på pubarna. Den brittiska regeringen har kritiserats för att risken för en andra nedstängning kan öka.

Annons

Men hälsovårdsminister Matt Hancock säger, att trots tecken på motsatsen har de allra flesta agerat ansvarsfullt.

– Så övergripande är jag nöjd med vad som hände i går, säger han till Sky News..

Nordirland lät sina pubar öppna i fredags, medan Irland tillät bordsservering. Wales och Skottland är mer skeptiska och låter preliminärt pubar börja öppna den 13 respektive 15 juli.

Rättad: I en tidigare version angavs fel antal när det gäller pubarna och barerna som fick öppna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons