Annons
Nyheter

Fynd från järnåldern fördyrar fängelsebygge

Brott • Publicerad 8 januari 2021
Fängelset kommer att byggas på mark som Trelleborgs kommun äger öster om staden. En arkeologisk förundersökning visar på att det finns fynd från järnåldern på platsen och nu kommer bygget att bli dyrare. Arkivbild.
Fängelset kommer att byggas på mark som Trelleborgs kommun äger öster om staden. En arkeologisk förundersökning visar på att det finns fynd från järnåldern på platsen och nu kommer bygget att bli dyrare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I somras fattade Kriminalvården ett beslut om att bygga ett nytt stort fängelse i Dalköpinge utanför Trelleborg. Nu visar en arkeologisk förundersökning att det finns fynd från järnåldern på den mark där anstalten ska byggas. Detta kommer att göra fängelsebygget dyrare, skriver Skånska Dagbladet.

– Det jag vet i ärendet är att det kommer att bli mycket dyrare än vi planerat för, hur dyrt vet jag inte. Men som jag förstår det ska fynden inte påverka tidsplanen, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande, till tidningen.

Annons

Drygt fyra procent av det aktuella markområdet har undersökts och där har man exempelvis hittat en större boplats med tolv hus, flera gravar och andra fynd från järnåldern.

– Fyndet är inte unikt, men så omfattande att en fortsatt undersökning och dokumentation skulle kunna ta den här delen av Skåne vidare arkeologiskt, säger Rickard Lindberg på länsstyrelsen i Skånes kulturmiljöenhet till Skånskan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons