Annons
Nyheter

Fyra åtalas – bevis från krypterade telefoner

Brott • Publicerad 17 september 2021
Misstankarna gäller hantering av 35 kilo cannabisharts. Arkivbild.
Misstankarna gäller hantering av 35 kilo cannabisharts. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra personer åtalas för narkotikarelaterade brott, där åtalet bland annat bygger på information från den krypterade kommunikationstjänsten Anom. Åtalet är ett av de första där bevisning från plattformen använts, enligt Åklagarmyndigheten

Kommunikationstjänsten utvecklades i det dolda av FBI, som spred plattformen över hela världen i kriminella kretsar. Dessa använde därefter tjänsten – ovetande om att polisen hela tiden fick kopior på konversationerna.

Annons

Enligt kammaråklagare Joakim Hall vid Västerorts åklagarkammare har en stor del av bevisningen också utgjorts av krypterad information.

– Bevisningen som består av utdrag ur chattar från den krypterade kommunikationstjänsten Anom är en viktig pusselbit. Dels för att polisen skulle kunna göra sitt tillslag, men även för mig när jag avser att bevisa mina brottspåståenden i åtalet, säger han till TT.

Misstankarna gäller hantering av 35 kilo cannabisharts och brottsrubriceringarna är grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling och medhjälp till grov narkotikasmuggling.

– Dels handlar det om mängden narkotika som gör att brottet är grovt – och inom ramen för ett grovt narkotikabrott är det ett allvarligt sådant. Jag menar att jag genom den information vi har fått från Anom kan bevisa att smugglingen och narkotikahanteringen har skett inom ramen för en verksamhet som utövats organiserat i syfte att i stor omfattning sälja narkotika, säger kammaråklagare Joakim Hall.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons