Annons

G7 siktar på säkerhetsavtal med Ukraina

Ukraina • Publicerad 11 juli 2023
Ukrainska försvaret skjuter ned en drönare på väg mot huvudstaden Kiev. Arkivbild
Ukrainska försvaret skjuter ned en drönare på väg mot huvudstaden Kiev. ArkivbildFoto: Evgeniy Maloletka AP/TT

Ukraina kan vara på väg att få långsiktiga säkerhetsgarantier – bilateralt utformade – med de så kallade G7-länderna: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Syftet skulle vara att stärka Ukrainas förmåga att försvara sig och avskräcka Ryssland mot framtida aggression mot grannlandet, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till källor.

En deklaration om säkerhetsgarantierna från G7-länderna förbereds i samband med Natotoppmötet i Vilnius, Litauen, enligt Bloomberg.

Annons

Det ska enligt källorna – som vill vara anonyma – handla om leveranser av modern försvarsutrustning till luft, land och sjöförsvaret med prioritet på försvaret av luftrummet, artilleri, långdistansrobotar och pansarfordon. Det ska även röra sig om stöd till Ukrainas försvarsindustri, cybersäkehet, utbildningsinsatser, utbyte av underrättelseuppgifter och om att skapa förutsättningar för ett närmare militärt samarbete mellan Ukraina och de allierade länderna på sikt.

Enligt Bloomberg ser det ut som att merparten av G7-länderna kommer att skriva under deklarationen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons