Annons

Ghana: Massgripanden i räder mot separatister

Ghana • Publicerad 8 maj 2019
Foto: TT

81 personer har gripits i en rad räder i östra Ghana, misstänkta för att stödja bildandet av en utbrytarnation i Voltaregionen.

Tillslagen utfördes av polis i samarbete med militär och skedde kort efter att åtta ledare inom utbrytarrörelsen HGSF (Homeland Study Group Foundation) frihetsberövats. Enligt ghananska myndigheter stod gruppen i begrepp att försöka utropa den självständiga nationen "Västra Togoland" i Volta, som är en landremsa längs med Ghanas östra gräns mot Togo.

Annons

De gripna riskerar att bli formellt anklagade för att konspirera för att begå landsförräderi, eller för att försöka bilda en milisstyrka.

Voltaregionen var tidigare en brittisk koloni under namnet Brittiska Togoland, som 1957 blev Ghana tillsammans med brittiska Guldkusten. I regionen bor omkring två miljoner invånare och bland vissa finns en uppfattning att området har en särpräglad kultur och unik historia.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons