Annons

Gisslan fria efter drygt ett år

Burkina Faso/Mali • Publicerad 14 mars 2020
Staden Kidal i Mali.
Staden Kidal i Mali.Foto: 

En kanadensisk kvinna och en italiensk man som kidnappades i Burkina Faso i december 2018 är återigen fria. De båda påträffades fysiskt välbehållna på fredagen av utländska fredsbevarande FN-soldater i staden Kidal i grannlandet Mali och har nu flugits till huvudstaden Bamako, enligt Olivier Salgado, talesperson för FN:s fredsbevarande styrka Minusma.

Mannen och kvinnan fördes bort under en resa genom Burkina Faso och har hållits gisslan sedan dess. Det är oklart om någon lösesumma har betalats.

Annons

Vilka som låg bakom kidnappningen är oklart. Men olika jihadistgrupper i regionen, kallad Sahel, kidnappar då och då utländska medborgare. Enligt säkerhetskonsultfirman Menastream hålls fortfarande tio utländska medborgare från nio länder gisslan i regionen.

Jihadister i regionen utför också mängder av attacker där hundratals civila dödats och västerländska länder attackerar grupperna militärt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons