Annons
Nyheter

Glada danskar bjöd svenskar på kaffe och sup

När Danmark åter öppnade gränsen för skåningar tog många chansen att ta färjan över sundet till Helsingör. Affärsinnehavarna i staden hade väntat på den här dagen och svenskarna som klev i land välkomnades med wienerbröd, kaffe och Gammeldansk.
Resor • Publicerad 11 juli 2020
På lördagen var skåningarna åter välkomna i Helsingör och många passade på att ta färjan över Öresund. Arkivbild.
På lördagen var skåningarna åter välkomna i Helsingör och många passade på att ta färjan över Öresund. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Utrustade med pass och personbevis välde skåningarna åter in i Helsingör efter att ha varit portade i flera månader på grund av coronasmittan. Helsingörs borgmästare Benedikte Kiær, som välkomnade besökarna vid Toldkammeret, strålade som en morgonsol.

– Det här är en dag vi har väntat på. Helsingborg och Helsingör har en relation, en gemensam kultur och historia. Det här är så viktigt för oss och vi glädjer oss riktigt mycket, säger hon till Helsingborgs Dagblad.

Annons

Även affärsinnehavarna var glada. Svenskarna spenderar omkring 400 miljoner danska kronor om året i Helsingör, enligt föreningen Helsingör Handel. För många har de senaste månaderna inneburit ett stort ekonomiskt avbräck.

Affärsägaren Henrik Nielsen, som driver en av de många spritbutikerna i staden, har förlorat 80 procent av sin omsättning.

– Vi har saknat våra svenska kunder, det har varit tufft. I vanliga fall brukar sex, sju anställda arbeta här under sommaren, men i år räcker det med två, säger han till Helsingborgs Dagblad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons