Annons

Glasbruken som försvann

En gång pulserade glasnäringen i Småland. Det bruks- och konstglas som tillverkats i den anrika regionen har många av oss fortfarande kvar hemma i skåpen.
Men glansåren i Glasriket följs av utländsk konkurrens, varsel och till slut tvingas flera bruk att lägga ner.
Här är några av de mest kända glasbruk som försvunnit.
Ekonomi • Publicerad 5 maj 2019
Orrefors glasbruk fotograferat en kort tid innan bruket stängs. Arkivbild.
Orrefors glasbruk fotograferat en kort tid innan bruket stängs. Arkivbild.Foto: Lina Alriksson/Scanpix

1979: Känd formgivning

Glasbruket i Hovmantorp grundades 1933 vid platsen för ett annat äldre glasbruk. I Strömsbergshyttan tillverkades genom åren kaffeserviser och fasettslipat glas som grundarens hustru Gerda Strömberg formgav. Bruket lades ner 1979 efter att ha drivits ett par år av Orreforskoncernen.

1983: Gullaskruf släcks

Gullaskrufs glasbruk var en gång i tiden ledande på pressglas. Här tillverkades genom åren såväl fönster- och bilglas som designat bruksglas. Det lilla bruket fick i gång en betydande export, och så småningom köptes bruket av Orrefors, som dock lade ner verksamheten 1983.

2003: Från bruk till museum

Annons

Boda glasbruk, med anor från 1864 skär ned i början av 2000-talet. 2008 tar det slut helt. Kvar fanns omfattande glassamlingar som Emmaboda kommun köpte för tio år sedan. Glaset har stannat kvar på orten, för nu ligger The Glass Factory här – ett museum med en glashytta som är i gång.

2012: Begär egen konkurs

Bergdala glasbruk försatts i konkurs på egen begäran. På bruket har det blåsts glas sedan 1880-talet, och hyttan har överlevt både bränder och faktiskt även usel likviditet. Efter konkursen kom nya ägare, och i dag tillverkas det glas i ny regi.

2013: Ett stycke svensk glashistoria på väg bort

Glasbruket i Orrefors stängs. Ägaren New Wave Group varslade efter år av förluster och vikande försäljning de anställda i Orrefors och Åfors glasbruk om uppsägning. Orrefors glasbruk grundades redan 1898 och tillverkningen av de berömda kristall- och konstglasen inleddes 1914.

Källor: , Glasriket.se, Nationalencyklopedin

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons