Annons
Nyheter

Gotland: Förmaningarna verkar fungera

Under protest från delar av befolkningen är Gotland sedan ett par veckor öppet för turister. Nu ökar resandet igen och landshövdingen vädjar i ett brev till butiksägare att ta sitt ansvar för minskad smittspridning.
Hittills verkar förmaningarna fungera.
Coronaviruset • Publicerad 4 juli 2020
Tomma uteserveringar och glest med folk på stora torget i Visby i början på juni.
Tomma uteserveringar och glest med folk på stora torget i Visby i början på juni.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Destination Gotland kör med reducerat antal resenärer.
Destination Gotland kör med reducerat antal resenärer.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det var i mitten av juni som Folkhälsomyndighetens avrådan om inrikesresor hävdes och nu i juli väntas många på allvar komma i gång med sina semestrar.

– Vi märker ett ökat tryck, fast det är mindre än vad det brukar vara, berättar Torsten Häglund, en av de butiksansvariga på Ica Supermarket i Hemse.

Annons

Han berättar att antalet kunder som rör sig i butiken är ungefär som vanligt, men att butikens onlinetjänster ökat med närmare 400 procent, och att det är både turister och fast boende som utnyttjar det. Han har inte själv sett brevet som skickats ut, men berättar att de haft rutiner på plats sedan länge.

– Vi har gjort vad vi kan, vi har handsprit vid ingångarna, skyltar om att hålla avstånd, plexiglas när man ska betala och en avskild packavdelning.

Butiksvärdar

Planen verkar vara densamma hos många butiker: handsprit, avskilda packningsytor och golvmarkeringar för att öka avståndet mellan kunderna. Man har även infört butikvärdar på många ställen.

– Vår plan är att ha butiksvärdar som ska slussa folk in och ut, berättar Jimmy Hamstedt, butiksägare för Ica Nära Torgkassen, i Visby.

– Vi har också trängselvakter i butiken och har fått stänga kanske två, tre gånger då det varit för mycket folk. Bland annat under midsommarveckan, säger Torsten Häglund, i Hemsebutiken.

Måste hjälpas åt

Brevet som skickats ut, undertecknat av Gotlands landshövding Anders Flanking och regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius, inleds med att årets sommar inte är som den brukar vara, men att många människor väntas besöka sommarfavoriten.

– Det sköts ju väldigt bra i många butiker, men vi blir fler nu på Gotland och det är jätteviktigt nu att vi verkligen lyckas med det här att hålla avstånden. Det är inte alltid lätt att hålla på det, för vi som kunder har också ett ansvar, men vi måste hjälpas åt, säger Gotlands landshövding Anders Flanking till P4 Gotland.

Enligt de butiksägare som TT pratat med sköter sig de flesta bra.

– Framför allt yngre tänker inte riktigt på det, men generellt har folk respekt för det. Sen är det klart att man blir mer omdömeslös när man får alkohol i sig, så vi stänger tidigare, även om man inte alls upplever samma uteliv som andra år, berättar Jimmy Hamstedt.

Färre resenärer

Destination Gotland, som bedriver färjetrafik mellan fastlandet och Gotland, har märkt en ökad bokningstakt efter Folkhälsomyndighetens besked, även om antalet bokningar ligger omkring 70 procent lägre än under ett normalår. De resor som ändå bokas gäller under juli och början av augusti.

Annons

– Det är inte någon större skillnad från förra helgen till nu. Det har inte skett någon revolution, säger Adam Jacobsson, försäljnings- och marknadschef på Destination Gotland.

Han berättar att de kör med reducerat antal resenärer och att de har inrättat många rutiner ombord.

– Bland annat ställer vi frågan om de har symtom på covid-19 när de går på. Vi har också markeringar och resevärdar som ska hjälpa resenärerna att hålla avstånd.

TT: Hur tycker du resenärerna sköter sig?

– Jag tycker folk tar stort ansvar, även om man behöver påminna. Men sammanfattningsvis fungerar det väldigt bra, alla tar ansvar.

TT har sökt även Coop i Hemse som avböjt medverkan i den här artikeln.

Fakta: Inrikesresor under coronapandemin

Den 13 juni blev det återigen tillåtet att resa inom Sverige för den som är symtomfri.

Om det är möjligt ska man resa på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken.

Är man sjuk ska man inte resa alls och riskgrupper (personer som är 70 år och äldre och personer med en underliggande sjukdom, t.ex. hjärt- och kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes), ska särskilt överväga resandet.

Man ska vara medveten om att lokal hjälp kan vara begränsad och det är därför viktigt att kunna ta hand om sig själv om man insjuknar under resan.

Man bör också kunna ta sig hem själv, utan att riskera att smitta andra.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons