Annons
Nyheter

Grannen sköt hans familj: "Försöker vara stark"

En minnesstund för den åttaårige pojke som var en av de fem som sköts till döds i Texas sent i fredags kväll hölls på söndagen.
– Jag försöker vara stark för mina barn, säger hans pappa, som även förlorade sin fru i dådet.
Skytten är ännu inte gripen.
USA • Publicerad 1 maj 2023
Wilson Garcia miste sin fru och son i skjutningen i fredags.
Wilson Garcia miste sin fru och son i skjutningen i fredags.Foto: David J. Phillip/AP/TT
Många poliser är inblandade i sökandet efter mannen som misstänks för att ha skjutit fem personer till döds i grannhuset.
Många poliser är inblandade i sökandet efter mannen som misstänks för att ha skjutit fem personer till döds i grannhuset.Foto: Yi-Chin Lee/AP/TT

Gärningsmannen öppnade enligt polisen eld hos sin granne efter att han ombetts att skjuta längre bort, eftersom grannfamiljens yngsta barn hade svårt att somna i och med oljudet.

– Han sade till oss att han var på sin egendom och att han kunde göra vad han ville, säger pappan Wilson Garcia efter minnesstunden för sonen.

Annons

Wilson Garcia ringde polisen efter att grannen vägrat att följa uppmaningen, men ljudet från skotten hördes allt högre. Familjen ringde enligt Garcia polisen totalt fem gånger och fick besked om att hjälp var på väg.

Skydda barnen

10 till 20 minuter efter att pappan hade gått hem från grannens hus började mannen springa mot honom.

– Jag sa till min fru: "Gå inomhus. Den här mannen har laddat sitt vapen." Min fru sade till mig att gå in för "han kommer inte att skjuta mot mig, jag är en kvinna".

Grannen gick fram till huset och började skjuta. Den 25-åriga hustrun, som då befann sig vid ytterdörren, dödades först.

Även Wilson Garcias åttaårige son och en 18-årig man sköts till döds, liksom två kvinnor som försökte skydda pappans två mindre barn.

En av kvinnorna sade enligt Garcia till honom att hoppa ut från ett fönster – så att barnen inte skulle förlora båda sina föräldrar.

"Noll ledtrådar"

Totalt fanns 15 personer i huset, bland dem flera vänner till familjen. Enligt Wilson Garcia verkade grannen inställd på att döda alla.

Den misstänkte är fortfarande på fri fot, trots att över 200 poliser letar efter honom. En belöning på 80 000 amerikanska dollar, drygt 800 000 svenska kronor, har utfästs för information om var han befinner sig.

– Jag kan berätta direkt, vi har noll ledtrådar, säger FBI-agenten James Smith till reportrar som har samlats i den lilla staden San Jacinto norr om Houston, där skottlossningen ägde rum strax före midnatt i fredags.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons