Annons
Nyheter

Granskning: Sverige var "fiendens högkvarter"

Storbritanniens tidigare hälsominister Matt Hancock målade ut Sverige och statsepidemiolog Anders Tegnell som fiende under pandemin, enligt en granskning i The Telegraph.
Anledningen var att Sverige höll fast vid sin frivilliga covidstrategi.
Coronaviruset • Publicerad 12 mars 2023
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell och Storbritanniens tidigare hälsominister Matt Hancock. Arkivbilder.
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell och Storbritanniens tidigare hälsominister Matt Hancock. Arkivbilder.Foto: Lars Schröder/TT och Kirsty Wigglesworth/AP

Den brittiska tidningen The Telegraph har granskat över 100 000 meddelanden mellan dåvarande hälsominister Matt Hancock och hans nära medarbetare under covidpandemin.

I chattarna i Whatsapp framkommer att Sverige, som tillämpade en mjukare strategi som till största del gick ut på frivilliga råd och rekommendationer, stack i ögonen.

Annons

"Den som hade något kritiskt att säga om nedstängningen eller dess konsekvenser, sågs som fiende. Och var fanns då fiendens globala högkvarter? I Sverige", skriver reportern Fraser Nelson, en av reportrarna som arbetat med granskningen, i en gästledare i Svenska Dagbladet.

Slogs för sitt vägval

Bland annat ska hälsoministern ha efterlyst punkter från sina medarbetare som förklarar varför Sverige gjort fel och själv delat en felaktig artikel om att Tegnell ångrade sitt val av strategi.

Storbritannien införde, till skillnad från Sverige, en strikt lockdown med hjälp av regler och lagar. Ändå landade dödstalen i Storbritannien högt.

"Till en början var de ödmjuka inför huruvida lockdown var rätt eller inte, men med tiden blev vägvalet i sig viktigt att slåss och vinna upprättelse för", skriver Nelson i SvD.

Lägst i Europa

SCB:s sammanställning visar att Sveriges överdödligheten låg lägst i EU under pandemin.

Anders Tegnell har dock inte velat utmåla Sverige som någon "vinnare" och har framhållit att flera mått än överdödlighet behövs för att utvärdera hur framgångsrik virushanteringen verkligen var.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons